I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Høst i SmuleSkogen! - 6. oktober 2012
Tyttebær, rognebær og rød maling på metervis med bordkledning.

Gul Solhatt, rognebær

August og stort sett hele september har gått med til nødvendigheter som ekstrajobbing for å få kroner og øre inn til felleskassen her i SmuleSkogen og en noe meget uforutsett og utfordrende reparasjon av yttervegg med råteskader. Så det har blitt lite tid til noe som helst annet. Vi har rett og slett vært typisk asosiale og kjedelige de siste månedene. Men ettersom veggreparasjonen begynner å komme i mål, mye takket være god hjelp fra vår gode nabo over haugen, Bjørn, så går vi om ikke varmere, men forhåpentligvis roligere tider i møte. Hadde det nemlig ikke vært for Bjørn, så hadde vi vel stått i stigen enda og bantes på spikeren som ble slått inn skjevt. For gode naboer er bare suverent når veggråten overrumpler en med ekstraarbeid som en egentlig ikke har energi til å håndtere. Så mens gutta hamret i vei, var jeg kappansvarlig for plank og isolasjon. Greit med arbeidsfordeling og supert med et par ekstra hender. Så heder og ære for all hjelp til Bjørn, naboen over haugen!

Reparasjon av yttervegg, gode naboer

På grunn av all veggfiksingen ble det også lite tid til sensommersysler, samt høstsysler som bærplukking og soppsanking! Men verst gikk det nok likevel utover mitt kjære lille nettsted SmuleSkogen.com. Ikke rent så lite neglisjert ble min stakkars lille cyberskog på grunn av alt dette praktiske med maling av bordkledning og tidtrøytig arbeid foran dataskjermen med klipping og liming i Word-dokumenter. Og når det i tillegg raser ned tusen andre gjøremål i hodet på en som må utføres, strekker tiden og energien ganske enkelt ikke til. For det er jo ofte slik, at en ulykke ikke kommer alene, at alt som kan gå galt faktisk går galt og at alt skjer på en gang. Men nå som oktober så forsiktig har steget inn her i Trøndelag, håper jeg denne måneden vil gi meg tid til å puste ut etter mange hektiske måneder som både har tært på energien og tålmodigheten. Riktignok har jeg dessverre gått glipp av muligheten til å gjøre mange fine høstaktiviteter og ligger generelt langt etter på listen over alt som må gjøres før vinteren inntar SmuleSkogen. Men så kommer det kanskje en høst neste år som ikke er fullt så tettpakket av ting som MÅ gjøres, men heller av muligheter, muligheten til å la fantasien løpe løpsk.

Forglemmegei, gjøksyre og kantarell

Forrige helg, den aller siste i september, tok befolkningen i SmuleSkogen seg en aldri så liten avspasering fra racerkjøret som det er å få alt ferdig før vinteren. Vi hadde da enda en vegg igjen som måtte tettes og bekles med plank før snøen kom. Men av og til trenger man bare å ta en pause, en mye velfortjent og nødvendig pause, til å puste inn høstluften og være litt sammen. Vi tok derfor en tur ut i skogen utenfor vår egen lille SmuleSkog i håp om å komme over noe av skogens eget gull, nemlig den o så hellige kantarellen. Entusiastisk soppsanker som jeg har vært i mange år nå, er det denne ene sorten jeg jakter på. Ikke fordi det finnes sikkert mange andre sopper å plukke, men det er kun kantarellen jeg føler meg trygg nok på til at jeg vil servere den på mitt matbord. Så ut til hemmelige soppsteder bars det med sambo, bambo og søte lille Lauritz på slep. En super fin tur i solskinnet hadde vi der ute i skogen, men dessverre ikke mye å skryte av da vi kom hjem igjen.

Kantareller 2012 vs 2011

Til venstre kan du se årets stusselige fangst, så vidt det dekker bunnen av min farmors gamle strikkekurv. Og til høyre på bildet kan du se fjorårets enorme overflod som faktisk bare var en av mange soppfangster sist høst. Så alle fryseboksene jeg kjøpte inn her tidligere får nok stå tomme til neste år, for det ble ikke mere kantarell enn til en skarve kantarelllunsj på soppjeger gjengen her i SmuleSkogen.

Kantarellsmørbrød

Men som ekte kjerringemne skal bli nå som jeg bor på bygda, så fikk jeg sist helg også tatt meg en tur på ”tyttebærskogen” som man kaller det når en plukker tyttebær, det ”innafor” på Levanger hvor jeg kommer fra. Så på lørdagen, mens det fortsatt var sol, tuslet jeg ut i lyngen og fylte en to liters bøtte med tyttebær på en liten time. Men hva skal jeg gjøre med all denne tyttebæra tenkte jeg på vei hjem. Tyttebærsyltetøy er jo alltid allright, men hva annet kan man kokkelere frem av disse røde røverne? Dette har kjøkkennerden jobbet hard med i løpet av helgen og kommet fram til denne oppskriften med egne ervervede tyttebær i: Tyttebærtroll! Finn oppskriften på Mat-sidene!

Erteblomster, høstløk

Høsten er ikke min favorittårstid, men den byr på muligheten til å gå en fargerik vår i møte hvis en putter blomsterløker i jorden i løpet av de nærmeste dagene. Og blå blir vist min vårfarge neste år hvis jeg har hellet med meg. Blå/lilla krokus som lillefrøkna så fornøyd valgte seg ut, blåstjerne og blå tulipaner med navnet Blue Parott som jeg plukket ut, skal snart settes ned litt her og litt der i SmuleSkogen. For en kan virkelig se at høsten har kommet for å bli i SmuleSkogens hage. De fleste blomster har nå sagt takk for seg og står slappe og småvisne i blomsterbedene rundtomkring i hagen. Men noen få etternølere har man så klart, som frisker opp den ellers så brune atmosfæren i skogen. Erteblomstene som vi sådde sent i våres har nå slått ut for fullt i potten på verandaen og den gule solhatten har kommet på toppen av sine lange skranglete blomsterstengel. Og sommeren virker ikke fullt så fjern når man kommer over sommerens siste rødkløver borte ved den visne rabarbraene. Men den blomsten jeg fortsatt venter på at skal gjøre høsthagen fullkommen er min kjæreste Kinasøte, som kommer med de mest fargesprakende blå klokker nå på høsten. Knoppene har så vidt begynt å sprette der borte ved steinhellene og den har virkelig bredt seg ut og krevd sin plass i bedet øverst i hagen. Og supert er jo det at den trives siden den er min favoritt nummer 2 etter vårstauden Shooting Star.

Rødkløver, Kinasøte

Etterhvert som oktoberukene begynner å rulle og gå, vil jeg prøve så godt jeg kan å oppdatere mine mange prosjekter i SmuleSkogen her ute på nettsiden. Jeg har også flere blogginnlegg liggende som bare venter på å bli skrevet ferdig. Så forhåpentligvis når jeg kommer noen lunde ajour med de praktiske gjøremålene på ”Things to do” listen, så kommer jeg til å legge ut disse med litt tettere intervaller. Så til så lenge, ha en fin høst der ute!


Hilsen Sigrun J. Karbu

Høstsliten ”kjerringemne”

Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke

ccomments powered by Disqus