SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk
Tante Pimpernell, nettbutikk, Sigrun J. Karbu, håndlagde produkter

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
Tekster til debatt!

Er vi i ferd med å bli et land kun tilrettelagt idealborgere?

19.10.2017

idealborger, sosialpolitikk, statsbudsjett, pleiepenger, omsorgslønn

Jeg velger, det gjør vel du også!? - 11.09.2017
Veivalg, bruk din stemme, godt valg, valgdag, demokrati


"Så enkelt" – vær en flittig liten maur! - 14.02.2017
bedrevitere, trønderavisa, lese avis, avisinnlegg, SmuleSkogen, meninger, legg ned hammeren

På midten av denne kvinnen! - 13.03.2016
Finn 5 feil, barbie-dukke, skygge figur, bekkenleddsmerter

På midten av kvinnen. Kvinnedagen 8 mars! 2016
illustrasjon, kvinnekropp, blyanttegning, SmuleSkogen, kvinnehelse

Det nye årets u-trimmede bagasje! 05.01.2015
bare grener, kontrast, samfunnet, ulikhet


LIKESTILLINGSTULLET – hva sier dere FEDRE? -29.11.2015
skjermdump Adressa, kjære pappa, care, likestilling, foreldre ansvarInstagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogenGrønare Kvardag
Kaostroll
Lammelårtanker
Lille Labyrint

Marit Øymoen

Ciliesynsing
Martabreen

Tante Pimpernell
 
Å velge fra øverste hylle! En mulighet mange tar helt for gitt!
øverste hylle, valgmuligheterI en alder av 34, minimeres jeg i møte med det offentlige hjelpeapparat, til en trassig liten 5 åring i en lekebutikk. Som så gjerne vil ha noe fra nettopp den øverste hylle, bare for å holde det litt, før det settes tilbake igjen på hyllen. Samtidig som det offentlige så gjerne skulle sett at jeg var både produktiv og fremadstormende.

Kvinnedagen 2015, hvorfor sloss vi?
rosa ballerina, kvinnedagen 8 marsI min oppvekst var det spesielt det faktum at jeg var kvinne som var i veien, som var mitt mest negative trekk. I min fars øyne var det faktum at han KUN hadde døtre et stort problem. For hvem skulle overta gården, videreføre arven og etternavnet? For han var kjønn viktigere en hvem døtrene hans var.

Tårer for Odin! Fordi mobbing skader!
Historie om mobbingDa jeg som barneskoleelev gikk til skolen, livredd, undret jeg meg ofte over hvorfor ingen voksne så at jeg ble plaget og at jeg alltid var alene! I dag vet jeg at lærerne nok måtte ha sett mobbingen, men at de valgte å ikke se godt nok etter, eller å gjøre noe med det! Det var kanskje lettere og la det passere som "erting" fremfor målrettet mobbing!?

Det nye Norge servert av Erna og Co!
Norge anno 2015Slik lager de også et fremtidig klasseskille mellom de som er født med gullskje i munnen og vi som fint fikk lære oss å spise havregrøt med plastskje! Men så kunne vi jo så klart bare tatt oss sammen og jobbet mer, slik at vi også hadde hatt råd til å spise frokostblandingen med platinabestikk!
 

Made in China – et epost dilemma!
Hvor kommer alle produktene fra og spiller det egentlig noen roller for oss forbrukere?Hvor kommer alle produktene fra og spiller det egentlig noen roller for oss forbrukere? For det er jo snart slik at vi lever i en verden hvor alt kommer fra Kina. En kan ta en ganske kjapp runde rundt i huset og sjekke bunnen på et par utvalgte husholdningsduppeditter for å oppdage nettopp dette: Made in China, på omtrent rubbel og rake!

Dyrevelferd, mitt ansvar - Min ansvarsfølelse har ikke reist på ferie, har din?
Hvert år dumpes husdyr som folk ikke har plass til, tid til eller som ikke passer inn i travle ferieplanerFor de aller fleste av oss ser på det å ha husdyr som et gode, ikke som en byrde. Mange familier skaffer gjerne husdyr nettopp for å lære barna sine ansvar og omsorg overfor et annet levende vesen. Andre holder husdyr fordi det fyller et tomrom, gir mening i hverdagen eller fordi de er genuint opptatt og interessert i dyr.

Nei, nei, nei! Sinnamammaen, feministen og rødstrømpen har fått nok!
NeiSelv om kroppspress og kroppsfokus ofte blir sett på som noe bare kvinner bryr seg om etterlyser jeg noen andres stemmer i denne saken! Hvor er menn sitt standpunkt til dette falske kroppsbildet som deres døtre, deres kvinner, deres nieser, deres barnebarn, og deres søstre presses inn i?


Noen må våge å gå foran! Tar vi andres virkelighet på alvor ofte nok?
MedmenneskelighetDerfor er det viktig at vi også tør å snakke om disse temaene, selv om de kan være vanskelige å ordlegge og dele. Det å snakke og se det som er vanskelig for andre bedrer oss som medmennesker og samfunn. Når vi uten fordommer, tør å se rett inn i ansiktene til de som så modig deler av sin virkelighet.


Tid eller penger, meg selv eller oss alle? Må vi arbeide mer for å overleve som velferdssamfunn også i 2060?
FremtidenOg ingen har det bra hverken fysisk eller psykisk av å stresse seg gjennom livet med dårlig samvittighet og følelsen av og aldri strekke til slik mange opplever tidsklemmen mellom jobb og familie i dag. Det må et sted blant Norges mange kloke hoder finnes en spirende idé som en alternativ løsning på utfordringene.


Tv-pupp, fordi sex selger? Puppefrie reklamepauser på tv, ja takk!
Blonde BHDe av dere som ser litt på tv innimellom har kanskje også blitt bombardert av tv-pupp de siste dagene. Cubus har nemlig funnet på at de skal friste meg til å handle hos dem ved å vise meg nette ungjenter i bare truse og bh. Riktignok i moteriktige gladfarger, men er det i det hele tatt et forlokkende tilbud for en frøken på 33?

Har vi i 2014 blitt en nasjon uten folkeskikk?
FolkeskikkMen mine meninger klarer jeg faktisk å ha uten at jeg personlig møter opp på døra til Per Sandberg for å kjefte han opp, eller sender ut en bunke hatbrev sammen med en pose seigmenn til alle landets respektable treningssentre. Det er nettopp det som er så fint med et demokratisk land. Alle kan mene hva de vil, si det de vil og tro det de vil.

Verdi? Lar du merkelappen bak i nakken definere deg?
Hva styrer din verdi?Alt dette fokus på å ha nok eller riktig utrustning, og i tillegg pakke inn overdådige pakker under julegranen, adventskalendere for et helt månedsbudsjett og riktig merkelapp i tirsdagsgenseren får meg til å tenke på verdien av å eie ting. Og hvordan denne higen etter å eie bare blir større og større for oss nordmenn.


Den nye regjeringen har visst planer om at nå skal vi alle kjøre baklengs på nyasfalterte autostradaer, uten sikkerhetsbelte!
Kjøre i reversDe blå blå har rottet seg sammen om å regjere i blinde mens de hører på smurfemusikk og setter bilen i 6. gir og revers samtidig bortover asfaltstripa! Nå vil de sammen med KrF at alle skal lære mest om den "norske kulturarven", og at kvinners avgjørelser om egen kropp skal opp til etisk granskning av deres egne fastleger.


Norsk Standard!
En debatt om Norsk Standard - hva må man ha for leve det gode liv?Hvor mange er utrustet med plettfritt hus, nybil og sydenturer booket på rad og rekke utover året når solen svikter i gamlelandet? Rekk en hånd i været den som mener vi nordmenn i 2013 kanskje lever litt over evne og forbruker mer enn vi gir tilbake!?


Dyrevelferd på ferie!
Vi nærmer oss innspurten til feriesesongen, fellesferien er i sikte og vi venter spent på sommer, sol og fri. Men er det blitt slik at vi også kan ta ferie fra samvittigheten vår, og samtidig velge bort noe av ansvar i påskudd av at vi jo tross alt skal på ferie?Bær en rød knapp! Stopp vold mot kvinner!
I dag er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, nå skal vold mot kvinner stå på agendaen. Sammen kan vi samle våre stemmer og rope ut et høyt og rungende NEI, til vold mot kvinner. Dette er ikke bare en kvinnesak, men også en samfunnssak som både kvinner...
 

Godteposehysteriet
Jeg kunne for 6 år siden glatt forsikret deg om at jeg ikke kom til å bli en av de mødrene som smilende delte ut godteposer til små utakknemlige unger. Med sukker og ketsjup rundt munnen når de står på troppene hjem etter en barnebursdag! Men det var før jeg fikk barn selv, vel og merke. Så nå står...


I kontrastenes verden!
I går, og på formiddagen i dag også faktisk, var hele Kvinne-Norge (og kanskje også noen menn) opprørt over at en viss frue sørpå slengte med leppa og sa: ”at alle mammaer bare burde ta seg sammen og sette i gang å trene”. I dag leser jeg på nettavisen om kvinner i India som må...


Vår tids mest verdifulle valuta: Tiden!
Sist fredag, dagen for total avslapning etter en vanligvis så hektisk uke, ble jeg gjort oppmerksom på denne artikkelenpå det sosiale mediet Facebook av min tidligere gode arbeidskollega. Med en gang jeg begynte å lese teksten, kjente jeg en formidabel kløe både i topplokket og i fingrene. Fingre som...

Kan man kjøpe julefreden?
Her om dagen i innspurten av førjulsrushet, uken før jul, hvor alt skal gå i boks med julegaver og rundvask. Fikk jeg øynene opp for at det var kommet en ny utgave av Playstation 3, i ny ”Slim” utgave som reklamen lovet! Og dette var jo nytt for meg, ikke at det var kommet en slik...


Hvilken rett har du ”pseudonym” til å mene noe som helst om meg?
Tidligere i dag, da jeg leste nyheter på nett, kom jeg over denne bloggen: Kjære alle dere som tror det er så stas og «bare være hjemme» på Lesernes VG. Vel, det var vel strengt tatt ikke bare nyheter det jeg surfet meg gjennom på VG sine sider, men lenken til denne bloggen var det...


Normal-Norge, har ikke evolusjonen gjort en god nok jobb?
Med mine noe bakstreverske datakunnskaper har det dessverre tatt for lang tid før jeg fikk lagt ut dette innlegget. ”Timing is everything”; heter det seg så fint på engelsk. Og godt taimet og tilrettelagt ble ikke tidspunktet for denne bloggen, som skulle kommet for en uke...


I hvilken retning skal vi gå?
Kart og kompass er i følge fjellvettreglene en nødvendighet for alle som ferdes ikke bare i ukjente fjell, men også i skoger. Men hvor viktig er kart og kompass i storbyen? Hvor viktig kunne ikke kart og kompass vært for å komme seg gjennom samfunnets labyrint av krav og normer?Alle tekster og bilder tilhører Sigrun J. Karbu og kan ikke fritt kopieres, ønsker du å bruke mine tester eller bilder ta kontakt på post@smuleskogen.com
Webdesign av Sigrun J Karbu