I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Solstikk og Hagemani! - 30. mai 2012
Når det grønne hagegnom-genet tar overhånd og alt man kan tenke på er rosa blomster, mynte-te og kortreiste stauder!

Geranium, fuksia, sommerblomster i sinkpotte

I dag drisler regnet nok en gang ned over SmuleSkogen! Og mine tre småsprø katter ligger henslengt på sine respektive soveplasser. Ikke et værhår rører seg og de er så godt som i koma alle tre. For på slike litt sure og våte dager i Trøndelag frister det lite for tre puseherrer å spankulere hverken i SmuleSkogen eller i andre skoger. I dag vil de helst bare være late og ligge inne oppe ved datamaskinen slik Hr Hermannsen gjør i dag. Mens frøkna i huset hamrer i vei på tastaturet ved siden av, på nye blogginnlegg og annet fanteri! Pelle ligger som vanlig sammenkrøllet i sin røde tøykurv, mens Lauritz ligger som et slakt på favoritt ”ludden” fra Ikea, inni på stua. For det er visst slik, en slags ordning de har seg imellom, at to katter på kontoret samtidig går greit, men slettes ikke tre! Men siden Laurits og Hermannsen hadde en liten kosestund sammen i morges, så holder det vel frem til kvelden, da de igjen ganske sikkert skal ut på farten i skogen.

Når jeg sitter her inne på kontoret i min lurvete fleecegenser og med tøfler på bein, kan jeg ikke annet enn å drømme meg tilbake til helgas sommervær. I forrige uke kom sommervarmen ikke bare brått og uventet på oss trøndere, men også som en mye etterlengtet dose antidepressiva! Antidepressiva på sitt beste i form av sol, sommerblomster, lukten av solkrem og sandaler og smette bena i. Så varmt var det en av dagen at jeg og lillefrøkna tasset barbeint rundt i SmuleSkogen og bare koste oss, plukket blomster og spiste småis!

Tusenfryd, hagepynt og stemor

Før helga var jeg en snartur på Stjørdal for å igjen handle spesialmat til Lauritz. Først stakk jeg innom BoGrønt Hammer, gartneri og planteskole, bortenfor Værenes kirke. Der har de et enormt utvalg av stauder, roser, prydbusker/-trær og mye mye mer. Jeg kunne sikkert gått der i timesvis og lesset stasjonsvogna full hadde bankkortet tillatt det, men det ble med et par stauder, noen nye mynter og en spirekasse og spirefrø som skal testes ut og kommenteres om ikke lenge! Og da mener jeg ikke slike spirekasser til vanlig forkultivering, men spirekasser til å dyrke fram spirer til menneskeføde. Jeg har også en litt større spirekasse som jeg har kjøpt på Plantasjen en gang i fjor!

For mange år siden oppdaget jeg nemlig
alfalfa-spirer, som du også får kjøpt ferdig spiret i butikken. Veldig godt under hvitost på brødskiva, i salater eller i tillegg til sprø salat i en velsmurt baguette. Også mye billigere og dyrke selv enn å kjøpe ferdig i butikken. Eget spire-forsøk innlegg kommer senere, følg med videre.

På BoGrønt kjøpte jeg i tillegg følgende stauder:
Kattefot (Antennaria dioca Rubra), som er en lavtvoksende staude som kommer med små rosa blomster som kan ligne på kattepoter. Ligner faktisk litt på vanlig kattefot som finnes i skog og mark bare at hagevarianten er litt høyere og rosa. Har en slik fra før, men jeg har dessverre forsømt den så den har blitt tettpakket av gress, så jeg prøver med en ny!

Levisia (Lewisia, Little Plum), liten fjellstaude den også, som kommer med litt små liljeformede rosa blomster. Har hatt denne i hagen før også, men en hard vinter tok knekken på den sist, så vi prøver igjen.

Rød Gudeblom (Dodecatheon Puchellum, Shooting Star eller Red Wings). Dette blir min fjerde Shooting Star i hagen, for jeg kjøper uten unntak en ny hvert år fordi det er min absolutte favorittstaude i hagen. Ikke bare kommer den hvert eneste år med sine lysende rosa blomster. Men det ser ut til at den både å trives og formere seg, og det liker vi! Jeg kaller den gjerne bare Shooting Star fordi jeg synes det norske navnet Rød Gudeblom er så traurig, av og til blir ting straks litt kulere på engelsk! Og som en ekte hagenerd vil man da alltids prøve å være kul får man anledning til det!

Rosemynte (Calamintha Grandiflora), siden jeg er hektet på ulike typer mynter og peppermynter, blir jeg alltid glad når jeg kommer over nye og spennende sorter. Men dessverre, får en vel si, ser det ut til at de fleste av disse mer eksklusive myntene ikke overlever de ganske harde vintrene her i SmuleSkogen. Så selve mynteutvalget var i våres ikke mye å skryte av. Men med denne Rosemynten pluss de andre myntene jeg fant er kanskje høstens mynte-te likevel reddet!?

Kattefot, Levisia, Shooting Star og Rosemynte
Kattefot, Levisia, Shooting Star og Rosemynte

Disse fire staudene mener jeg bestemt damen på gartneriet sa var odlet fram ikke langt fra hagesentret på Stjørdal, nemlig hos Sissels Stauder på Hell. Det snakkes jo mye om kortreist mat for tiden, så hvorfor ikke kortreiset hagevekster?

De andre urtene jeg kjøpte var Jordbærmynte (Mentha piperita f.citrata), helt ny for meg så såklart måtte jeg ha en. Eplemynte (Mentha Suaveolens, Variegata) og denne merkelige varianten Ananas Mynte fra
Gjennestad Gartnerskole.

På samme runden stakk jeg innom
Containergirl, hvor jeg fant i alt fem superfine barnebøker til lillefrøkna til den uslåelige pris av 10,- kroner per stk. Også et mini lekefjøs i plast til 10,- kroner. Fornøyd ble i alle fall lillefrøkna som fikk både fjøs til plastikkdyra og en haug med nye/brukte nattahistorier!

Brukte barnebøker fra 80-tallet

Fragglene, Bompi-bjørner og lekestall

På pinseaften fikk vi også endelig valfartet til Sandberg Gartneri på Skatval. Da ble den blå stasjonsvogna fylt med alskens sommerblomster. Årets favoritt farge var så klart lillefrøknas favoritt rosa! Så det ble mye rosa, men en gul liten stemor klarte på mystisk vis å smyge seg med i rosamixen. Men mest geranium ble det, siden de jeg hadde fra ifjor ikke overlevde overvintringen i kjelleren særlig bra. En kan så klart skylde på så mangt i den sammenhengen, blant annet dårlig komfort for overvintring i kjelleren, mangel på vanning gjennom vinteren, men det hele koker nok ned til at denne frøkna har vært for sløv til å ta ut de stakkars vekstene av kjelleren i tide. Bleke, men fattet var de få som ikke hadde visnet under kummerlige kår der nede bunnetasjen i løpet av vinteren. Bedre lykke neste gang er det vel noe som heter tror jeg, uten at jeg skal torpedere dere med gromgode ordtak. Men rosa ble det sannelig både her og der i SmuleSkogen i år!

Asters, Georginer, Geranium i sinkpotte

Nå ble det vel uhorvelig mye blomsterprat. Nitidig og langdrygt for de av dere som ikke trasker rundt med blomsterjord under neglene. Men dere får heller svinse innom Mat-sidene og se om dere finner noe nytt og spennende der som ikke involvere ordene rosa, Mentha piperita F.Citrata, geranium og kjellerkollektiver for blomster. Så skal jeg nå drikke min litt lunkne kaffe og holde pent munn om hagegalskapen. Dette har vært Sigrun J Karbu, som rapporterte fra et vindu mot SmuleSkogens hage, om hagefenomener, for alle Hagenissene der ute i det vidstrakte land! God sommer videre!
Beste Hilsener

Sigrun J. Karbu


Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke

comments powered by Disqus