SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
Gamle miljøsynder varer evig – visstnok!?

I september har vi bodd her i SmuleSkogen i hele 10 år, snakk om jubileum!! Men vi hadde ikke bodd her i mange månedene den gang vi først flyttet inn, før vi oppdaget at tomten vår inneholdt flere små og store miljøsynder med hilsen fra de som bodde her før oss. Og ta det med ro, jeg snakker ikke om massive "miljøskjeletter" gravd ned i hagen heldigvis. Jeg snakker om de små syndene, en rusten skrue her, en glassflaske der, gammelt skrot og boss som hadde blitt slengt litt hist og her. Slik man ofte gjorde før i tiden for det var jo ikke så nøye var det det!?

"Neste generasjon tar sikkert en real rydderunde når vi er ferdige her, tenkte de sikkert!"

Men så, under graving borte ved veien tidligere i sommer, dukket det opp et par litt mer "spennende" miljøsynd. Og det skulle vise seg at ja faktisk, noen synder varer evig!

potetgull, emballasjeplast, Maarud, 

Slik som denne potetgull posen for eksempel, årgang ukjent, selv om alle tydelig kan se hvilket merke og hvilken smak posen en gang har inneholdt.

potato chips, potet gull, resirkuler, gammelt søppel

Produsert i en tid hvor Potetgull fortsatt kunne ha salgsargumentet: "Sunt, næringsrikt og godt!" Men i dag vet vi kanskje bedre, både når det gjelder sunhetsgraden til potetgull, samtidig som vi også kjenner til grunnprinnsippene i konseptet kildesortering!

bringebærdrops, emballasjeplast, Nidar, nostalgisk godteri

Også var det de som en gang koste seg med bringebærdrops og etterpå kastet posen nonsjalant ifra seg. Fortsatt hel og fin denne posen også! Med fargene inntakt om dog litt tilgriset etter å ha ligget i jorden så lenge.

Så hvordan skal man oppsummere disse funnene? Jo, noen synder varer nesten evig, slik som denne plastemballasje som har ligget i jorden i x-antall år. Og for kuriositetens skyld kan en jo nevne at nedbrytningstiden på vanlig emballasjeplast, for eksempel en plastpose, er fra 10-20 år. Og en chipspose kan holde ut i så mye som 75-80 år på grunn av deres metalliske plastfilm.

Hvor lang tid tar det før det brytes ned?
Hvor lang tid tar det før det brytes ned?, infinitum, gjenvinning, søppel i naturen, miljøsvin
Bilde hentet fra infinitummovement.no

Kanskje noe å tenke på neste gang du skulle falle for fristelsen til å legge igjen søppel i naturen, fordi det er så ENORMT tungvint å ta det med til nærmeste søppelkasse!?
For du forsøpler vel ikke?

Har du derimot stor tiltro til neste generasjon og vil at de vil bli engasjert for miljøet på jorda vi bor på, bør du sjekke ut disse sidene for barn og unge!

LOOP Miljøskole
- tilbyr gratis undervisningsopplegg om kildesortering, gjenvinning, kretsløp og miljø.

Miljolare.no
- en tjeneste fra Nasjonalt senter for naturfag i opplæringa.


Hvis noen mot formening skulle vite eksakt eller omtrentlig hvor gamle emballasjene på bildene over kan være, skriv det gjerne i kommentarfeltet sammen med ditt beste miljøtips!

Ha en riktig fin og søppelfri mandag!

Sigrun J. Karbu
Ryddepatrulje for gamle synder.


Instagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogen 
Webdesign av Sigrun J Karbu