SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
Legen til pasienten: Hva trenger du?

Hvor mange ganger har jeg blitt stilt dette spørsmålet hos leger generelt tror du? Jepp, du gjettet riktig: INGEN!

Jeg har siden før påske vært til utredning for noen av mine helseplager hos Smerteklinikken i Trondheim. Jeg har fyllt ut spørreskjemaer, møtt til timer som avtalt, blitt stilt utallige spørsmål, blitt tøyd og bøyd på i alle retninger. Men ikke hos noen av de spesialutdannede spesialistene har jeg blitt stilt spørsmålet: Hva trenger du?

Isteden er de mer opptatt av det jeg ikke har gjort, det jeg tilsynelatende har gjort feil eller at jeg ikke har fylt ut alle ekstra feltene i spørreskjema.

For trass i et tykt kompendium med avkryssingsmuligheter var det ingen utfyllingsfelter med overskriften: Hva trenger du?

hva trenger du? spørreskjema, helseundersøkelse

Da jeg gikk til bilen etter min siste time på sykehuset, gikk jeg derfra med en lovnad om rekvisisjon i posten. Jeg ble anbefalt å oppsøke psykomotorisk fysioterapeut. Som jeg etter en kort Googlerunde fort oppdager har opptil 16 måneders venteliste. Så hva forventes det at jeg gjør med livet mitt i de neste 16 månedene frem til møte med neste behandler? Hva kan hjelpe meg i ventetiden mot et tilbud som eventuelt kan eller ikke kan bedre min hverdag? Akkurat det, er det vist helt opp til meg selv å rekvirere.

For jeg er tydelig for frisk til å være syk. Røntgen og MR viser ingen betydelige funn, bortsett fra det som tilsynelatende kan regnes som vanlig slitasje på en 35-årig kjerring. Isteden skal jeg lære meg å begrense mine forventninger til hva jeg skal gjøre i løpet av en dag, ikke stresse, ta mer pauser, la noen andre måke den meteren med snø når den omsider daler ned til jul selv om jeg ikke kommer meg ut med bilen. Velge ut hva som er viktige arbeidsoppgaver og hva som ikke er det. Selv om det offisielt skal sies at jeg for lengst har innkvartert hybelkaninene som en del av husets faste befolkning. Faktisk har jeg begynt å mate dem litt, spesielt forrige uken da snacks gulerøtter var på tilbud på COOP OBS. Dyreplageri skal man neimen ikke ha noe av i denne heimen. 

For det legene i bunn og grunn ber meg gjøre er å BEGRENSE MEG!

Men de glemmer det mest vesentlige når de sitter der monotont og ramser opp listen over hva jeg burde gjøre, de glemmer å spørre: Hva trenger du for at din hverdagen skal fungere bedre? Isteden ber de meg om å ikke være redd for smertene som kommer etter en lang dag med vanlige gjøremål, for smerten biter visst ikke like hardt som overforede hybelkaniner. Samtidig opplever jeg at de gjerne vil legge meg i boksen for de pasienter som er "mer sensitive for smerter enn andre", selv om dette ikke stemmer overhode med min oppfatning av egen smertegrense!

For jeg er ikke redde for smertene, det er det som er problemet, jeg er redd for at alt det jeg så gjerne skulle utrettet bare skal bli stående som punkter på listen over ønskede gjøremål. På mange måter er smertene overkommelige hvis man i det minste kan sitte med følelsen av å ha mestret på slutten av dagen. Selv om dette ikke er en tankegang som legene synes høres fornuftig ut.

Men de spør ikke om det, ekspertene, de forventer ikke at jeg planlegger, at jeg drømmer, at jeg strekker meg, at jeg sloss med alle krefter for å komme meg fremover. Isteden ser de en kvinne som er utenfor arbeidslivet, som driver en tilsynelatende liten blogg, som snekrer, som syr, som ikke passer inn i skjemaet og som ikke minst er uenige i deres ekspertuttalelser!

spørreskjema, ja, nei, vet ikke, SmuleSkogen, helsevesenet, avkrysningsbokser

Så hvor går jeg nå? Hvor strekker jeg meg? Hvor stiller jeg meg i kø? Hvilken avkryssingsboks burde jeg krysset av i for at noen skulle stilt meg spørsmålet:
HVA TRENGER DU?


Sigrun J. Karbu
På leting etter riktig avkrysning rute!


Instagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogen 
Webdesign av Sigrun J Karbu