SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
På midten av kvinnen. Kvinnedagen 8 mars!

illustrasjon, kvinnekropp, blyanttegning, SmuleSkogen, kvinnehelse    
Det er 8. mars, kvinnedagen. Jeg hadde egentlig planer om å gå i tog men har ingen til å passe på min lille frøken. Så klart kunne jeg dratt henne med meg og lært henne fra bunnen hvorfor vi feirer akkurat denne dagen, men det får holde med denne teksten i dag! For hvorfor sloss vi fortsatt for likestilling og kvinnesak? Er det ikke nok likhet i dette landet snart?

En av sakene jeg selv har kjent på det siste året er fokuset på kvinnehelse og kvinnekropp i media. For kvinnens kropp er et hot tema i mange sammenhenger. Mens kvinnehelse og helseproblemer knyttet til nettopp det å være kvinne er et uprioritert tema og et fagfelt som fremdeles skaper lite blest og innbringer få milliardbeløp til forskning!

Kvinnehelse er noe som skal håndteres i stillhet, helst bak blomstrete fortrekksgardiner, hvor symptomer og smerter hviskes mellom pasient og behandler.

Enkelte ganger må du som kvinne også forvente å bli sendt på dør fordi behandleren faktisk ikke tror på at det finnes noe så simpelt som en kvinneplage! Ja til og med oss kvinner imellom, kan man oppleve et hierarki over hvilke kvinnesykdommer som er "sykt nok" til å vekke sympati fra det kvitrende strikkekorpset eller iblant fruene i den flokete syforeningen!

Og de kvinnesykdommer som kanskje har lavest verdi av dem alle, er plager som oppstår på midten av en kvinne, mer direkte uttalt i bekken- og underlivsregionen! For er det engang sømmelig å skrive UNDERLIV og UNDERLIVSPLAGER med store bokstaver på internett under fullt navn? Er ikke dette et tema forbeholdt lukkede forum og anonymiserte mammanettverk?

Hvordan stiller vi kvinner oss egentlig til at kvinners kropp er allemannseie i så mange sammenhenger, samtidig som midten av den fortsatt er et tema som er så hysj hysj!?

Jeg har heller ikke hylt høyt at jeg opplever besvær med ymse kvinneplager og kvinnesykdommer på midten av min kropp. Jeg har derimot hintet svakt og skrevet mer direkte om problemer som er litt mer gryende akseptabelt å diskutere. Mens kvinneplangene de er flaue, riktig pinlige og så veldig personlige. Like klamt og nedverdigende som første gangen man kjøpte menstruasjonsbind i butikken og det satt en mann i kassa.

Se der var det enda et fy ord: MENSTRUASJON. En kvinneplage som jeg flere ganger av andre kvinner har blitt irettesatt med at aldeles ikke er en sykdom. Selv om en skulle blø en halvliter i døgnet og svime rundt på grunn av jernmangel og med store menstruasjonskramper. Dessverre opplever jeg innimellom å bli irettesatt av andre kvinner, fordi mine kvinneplager sett gjennom deres øyne, ikke er plagsomme nok!

Kanskje er nettopp de plager som forekommer på midten av kvinnen så tabubelagt fordi ikke engang vi kvinner oss imellom kan finne sympati med vår neste? Der hun staggende strever av sted med sin menstruasjon, bekkenløsning eller det som verre er?

8 mars, kvinnesak, kvinnehelse, kvinner i skyggen av menn, barbiedukker
Jeg ønsker en annen fremtid for min datter, hvor hennes helse blir prioritert på lik linje med menns og ikke satt i skyggen bare fordi hun er kvinne!

Så hvordan skal man forvente forståelse for problemer som måtte oppstå på midten av kvinne når ikke engang vi kvinner oss imellom anerkjenner hverandres kvinneplager? Eller er det for mye forlangt at kvinnen ved siden av oss skal være sympatisk bare fordi hun har samme midte som oss selv?

Hva sier dere damer! Er det stuerent å diskutere midtpartiet på kvinnen høyt på selveste 8. mars?

Mer fokus på kvinnehelse er min parole i år! Gratulerer med dagen damer!

Mer om midten på kvinnen kan du lese her!

Sigrun J. Karbu
Middels på talefot med midtpartiet.

Instagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogen 
Webdesign av Sigrun J Karbu