SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
Jeg skal lære meg ordene: JEG SKAL HA!

Jeg skal ha, vær så snill, høflighet, selvinnsikt, stå på rettighetene

Jeg skal på nytt får en nesten si, lære meg ordene: JEG SKAL HA. For jeg har jo kunnet det en gang, det har vi jo alle, den gang vi først lærte oss å snakke. Men så har jeg glemt det, hvordan man sier disse enkle ordene: JEG SKAL HA. Barn er naturlig flinkere til å uttale disse ordene enn mange voksne. Barn er generelt flinkere til å si rett ut hva de har behov for. Så kanskje burde vi voksne plukke opp et par tips fra våre små kamerater barna.

Så nå står jeg på kjøkkenet mens jeg planlegger middag og øver meg:
Jeg skal ha mer erter.  

På butikken:
Jeg skal ha brunost.  

I rundkjøringen på vei hjem fra butikken:
Jeg skal kjøre først.  

I sofaen hjemme sammen med samboen:
Jeg skal ha fjernkontrollen.  

Men når det kommer til de situasjonen hvor jeg virkelig burde si det høyt, JEG SKAL HA. Som hos legen, til ergoterapeuten på telefonen, hos fysioterapeuten og hos spesialistene på sykehuset, så glemmer jeg meg! Da kommer plutselig voksenbrillene på igjen, sammen med voksenmanerene som mimikkløst staver ut: KAN JEG FÅ, VÆR SÅ SNILL? Det jeg SKULLE HA blir rett og slett borte i alle høflighetsfrasene og plikten man mange ganger kan kjenne på til å stå i kø til det blir ens egen tur!

For særlig vi kvinner er litt for gode på køkultur.

Vi stiller oss i kø, også venter vi, tålmodig mens køen snegler seg av gårde. En sjelden gang sniker en annen kjerring seg til og med foran oss i køen, uten at vi finner det sømmelig og orntlig å skumpe borti kø snikeren og be henne ha seg til h…. på plass bakerst i køen. Vi streber kanskje innimellom mer etter å være sømmelig i køsystemet enn å kreve vår plass i køen. For å kreve må også læres, på lik linje som å si ordene: JEG SKAL HA.

Er vi kvinner flinke nok til å si JEG SKAL HA, eller burde vi alle kurses på nytt i kunsten å uttale disse tre magiske ordene?   

Sigrun J. Karbu
SKAL lære seg å si: JEG SKAL HA.


Instagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogen 
Webdesign av Sigrun J Karbu