SmuleSkogen logo
Til SmuleSkogens forside
Tekster skrevet av Sigrun J Karbu
Debatt om samfunnstema og verdier
Debatt om kvinnesak og feminisme
Hverdagen i SmuleSkogen
Innlegg til ettertanke
Bildearkiv
Store og små ideer til hus, hage, mat og sammen med barna
Tips, spillelister, nye smaker og andre oppdagelser
Om SmuleSkogen
Tante Pimpernell sin nettbutikk

SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
SmuleSkogen støtter
Det nye årets u-trimmede bagasje!

Jeg har som de fleste andre nytt julehøytiden ganske så tankeløst, med høyt inntak av nisseskum, julenøtter og alt for mye repetitiv tv underholdning! Det er først nå, på den andre orntlige hverdagen på nyåret at jeg tar inn over meg verden slik den fremstår helt på starten av 2016! Godt nytt år forresten, jeg glemte nesten det og nei jeg har ikke skrevet nyttårsforsetter i år heller. Selv om jeg har store planer om å ha flere grønnsaksmiddager på bordet i år og handle mindre unyttig nikknakk!

fyrverkeri, nyttårsrapport, nyttårsfeiring, 2016

Så det nye året er altså her! Levert med et fargerikt smell. Og vi skal igjen blindes for fjorårets gamle synder, u-trimmede bagasje og rett og slett gripe nye muligheter! Fokusert i nettavisen står igjen på skiheltenes bragder og litt av alt det vi gjorde feil i fjoråret!

Men ingen nevner krisesentrene som var fulle for bare en uke siden, nå denne uken som året er nytt. De barnene som ble møtt av en betalt og sosialutdannet julenisse på julekvelden. Som etterpå lå våkne, i lånte fremmede senger, fordi nyåret enda var usikkert. Men nytt år byr som kjent på nye muligheter, det som skjedde sist uke må det vel snart være lov å glemme?

Er det så lettglemt, alt som er vanskelig? Ja, kanskje. Bortsett fra hos de det faktisk gjelder!
 

granbar, is dråpe, naturbilder, SmuleSkogen

Samtidig kan vi godt minnes litt, huske de som ikke ble med oss over i den nye tiden. De som fikk håpene sine knekt i det forgående året. Jeg har i løpet av jula spesielt fulgte nyhetene rundt en sak hvor min egen hjemkommune her rett før jul faktisk anket en mobbesak. Oppgitt og skamfull på voksne menneskers vegne, det er den mest konkret reaksjon, selv om jeg er stor fan av å skille person og sak. Korttenkte usakligheter er ingen sak tjent med helt enkelt. Heldigvis har kommunen nå på det nye året, tatt til fornuften, fordi også voksne politikere kan innse når de har gjort feil og kanskje etterhvert rett opp inntrykket fra fjorårets dårlige avgjørelser.

Mye blir sikkert annerledes i 2016, det blir som regel det, siden tiden aldri står stille. Vår konge ba oss kanskje nettopp derfor i sin nyttårstale, om å være rause! Om å minnes det vi selv har overlevd, og ikke minst om å ikke være oss selv så inderlig nok inn i det nye året!

Han minner oss om at de som kommer til oss nå, med tomme hender, de har faktisk reist fordi de må!

Få av oss nordmenn har heldigvis få eller ingen holdepunkter til hvordan det er å handle drastisk fordi en må. Flykte fordi en vil overleve, fordi en desperat ønsker noe bedre for sine barn! Vi vet ikke lenger hvordan det er å rømme fordi en må, og samtidig etterlate alt kjent fordi det ikke lenger er noe å leve for. Vandre milevis med hele livet i to hender fordi det er eneste alternativ.

is boble, frosset fast, usikkerhet, frykt
Skal vi la usikkerheten og frykten få fryse seg fast i samfunnet vårt, eller skal vi møte de som flykter fra krigen på en varmere måte?

I stedet er vi blitt en nasjon som deler det vi synes er riktig på Facebook og på Twitter. Vi deler lenker som sier noe om hvor vi står i forhold til saken og trykker liker når vi er enige! Vi ytrer oss om de vi ikke kjenner, i frykt for det ukjente, med ord vi aldri ville tort å bruke hvis vi stod ansikt til ansikt med de det angikk. Dessverre ser jeg at ulikheten og umenneskeligheten har vokst seg stor i det foregående året. Selv om nyttårsønsket var klart og tydelig:

Ulikhet! Jeg hadde håpt du stagnerte i 2015!

bare grener, kontrast, samfunnet, ulikhet
Samfunnet vårt kan altså fortsatt ikke se helt bort ifra hvilken gren enkelt individet egentlig stammer fra, selv om den enkelte grenen i seg selv er feilfri.

Denne økte ulikheten kan altså få store konsekvenser for de som vokser opp skal vi tolke Marte Gerhardsen rett.

"Økt ulikhet betyr at hvem som er foreldrene dine blir avgjørende for hvilke muligheter du får."

Så hvor stor blir ulikheten i 2016? Tørr vi engang tenke på det innimellom tipsene for hvordan vi skal kvitte oss med julekiloene og oppdateringene over hvem som har vunnet dagens skirenn? Eller kan vi bestemme oss sammen, kollektivt, unisont om at 2016 skal bli et knakende godt år! Hvor forandring kan være lærerikt, nye hender likevel bare var akkurat som våre egne hender og ulikheten kan utjevnes med litt felles dugnadsånd!?

Skal vi virkelig ta i de sakene som kommer i 2016 som rører enkelt grenene på samfunnstreet eller er det kun årets nye blader med spreke tips og prangende nyttårssalg vi søker?

Sigrun J. Karbu
Ikke akkurat storoptimist – men fortsatt håpefull for 2016


Instagram #SmuleSkogenFacebook SmuleSkogenRSS-feed SmuleSkogenEmail SmuleSkogen 
Webdesign av Sigrun J Karbu