I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Snart nytt år! Men med gamle spøkelser på slep!?

Det var stille i skogen den siste måneden av dette år. Deriblant fordi måneden ikke bare var generelt travelt, men også fordi vi hadde maksimalt med uflaks. Samboen startet det hele med å få vannkopper i en alder av 41, noe som forresten ikke anbefales. Etterfulgt av at vi mistet er kjært familiemedlem. Og for å toppe det hele forsvant vår sorte silkepus uken før julaften samtidig som lille frøkna også fikk vannkopper og samboen blodpropp som følge av nettopp vannkoppene. Så for å runde av før julen satte inn i skogen fikk jeg i tillegg en svært opprørende oppringning kvelden før selve lille julaften. For noen ganger skal det ikke mer til for å rasere julefreden fullstendig!

Vannliljer, nøkken, stille vann

De som kjenner meg vet at jeg ikke har noe godt forhold til min far, og de som kjenner meg litt bedre vet at min far bor på alders og sykehjem. Og de som kjenner meg aller best vet at jeg desperat har forsøkt å holde avstand til min far de siste årene. Fordi min far er av den personlighet som kveler alt positivt, selv om han ser ut som en uskyldig nisse ikledd rutete flanellsskjorte. Min far er en tyrann for de av oss som kjenner han best. Han er en person som rakker ned på alt og alle, selv de personer som viser seg generøs ovenfor han. Han er en person det aldri blir godt nok for, en person som aldri får nok, selv om du gir han hele ditt hjerte!

Det tok meg 30 år å finne ut at jeg måtte bryte med min far for at jeg også skulle få plass til å leve. Verden var liksom ikke stor nok, for at han og jeg kunne puste samtidig, selv om vi bodde i hvert vårt fylke. Som barn var jeg en jente som så opp til min far og ville gjøre han til lags, men så kommer det til et punkt hvor du som voksen må spørre deg selv hvor mye farskjærligheten faktisk skal koste?

For det er tross alt en gigantisk forskjell mellom det å være far og det og være pappa!

trær mot blå himmel, skygger, persienne filter

Det er nok ikke mange som tør si høyt at de har en far eller mor som ikke elsker dem for den de er. Og dessverre er vi kanskje mange som desperat forsøker å puste i skyggen av enten en dysfunksjonell far eller mor! Dessverre er vi også mange som stadig blir innhentet av det banale faktum at vi er våre foreldres barn! Og muligens en fortid som vi så desperat forsøker å løpe fra, så vi kan starte på nytt!? Dessverre er det få i dagens norske samfunn som har innsikt i at ikke alle foreldre vil sine barn godt. Vi er dessverre mange som for eksempel er barn av en voldsutøver, tyrann, drapsmann eller det som verre er, uten at vi har valgt det selv. Og som voksen har tatt et bevist valg om ikke å la disse menneskene forpeste hverdagen og fremtiden vår!

Dessverre finnes det også helsepersonell som trosser etiske retningslinjer nå i juletider kun for å stilne brukerens behag om kontakt med pårørende, samt stilne egen høytids samvittighet. Som resultat av en slik avveining kvelden før lillejuleaften, ble mitt siste desemberoverskudd overkjørt totalt. Av en ellers «velmenende hjelper» som bare følte at jeg bare måtte få vite hvordan min kjære far hadde det nå like før jul. Uten ettertanke for hva det måtte gjøre med min jul og valget om å få være fri fra fortiden, selv om jeg har underrette dem om det for lengst. Som avdelingslederen påstod da jeg ringte dagen etter, «så hadde det blitt feil for noen uansett»! Så var det vel nok en gang enklere og bombardere meg med min fars klassiske samvittighetsbomber, enn å skuffe han som bestandig synes aller mest synd på seg selv.

Nå oppfattes jeg kanskje som kynisk, jeg oppleves kanskje også som følelsesløs og kald. Men jeg føler uansett tusen ganger mer enn min far. Jeg føler meg overkjørt, overveldet, overtrøtt og nummen når vi går inn i det nye året. Nettopp fordi min fars vilje, ønsker og behov nok en gang går foran mine behov om å få leve et liv uten min fars tyranni.

For desember har i grunn vært så tøff at alle ord ble stumme i flere uker! Men så plutselig klokken halv ett en natt rant det over med ord, rett før vi nå altså trer inn i det nye året!

trekkfugler, fugler i luften, blå himmel

Så jeg ble natt til 3. juledag sittende søvnløs foran datamaskinen, og kjenne på at uvissheten vokste inni meg, mens ordene rant. Uvissheten over hva det nye året vil bringe med seg av uforutsett problemer, for når det gjelder min far blir det aldri noe annet enn problemer. Og det er nettopp denne uvissheten som jeg har båret med meg helt fra min barndom, som nå igjen jager meg inn i det nye året! Helt uten at jeg har forårsaket det selv. Så til alle dere som arbeider som helsepersonell, av og til er det gode grunn til at vi som pårørende ikke ønsker kontakt med vårt opphav, for vi trenger også plass til å få leve. Og det er et ønske som burde bli respektert på lik linje med brukerens ønsker! For selv om vi alle er våre foreldres barn, er det ikke alltid man som foreldre har gjort seg fortjent til kjærligheten bare et barn kan gi!

Jeg avslutter dette året med en sang som har holdt meg oppegående flere tunge desembermåneder tidligere, nemlig «Get Me Through December» med Alison Krauss. Så får vi etter hvert se hva det nye året vil bringe nå som desember endelig er over!


Sigrun J. Karbu

Ufrivillig pessimistisk før nyåret …

Flere blogginnlegg finner du her
Følg SmuleSkogen på Facebook for siste oppdateringer!


   Til toppen av siden
Blogglisten