I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via FacebookTwingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

FOLKESKIKK?!
Har vi i 2014 blitt en nasjon uten folkeskikk?  

Sladregubber, kjefting

På onsdag surfet jeg gjennom nettavisenes mange nyheter og OL-oppdateringer. På min vei ned VG sin OL-ivrige side fikk jeg øye på denne saken: Blir truet av abortmotstandere! Så jeg klikker meg inn for jeg har aldri vært noen stor fan av trugsmål, selv ikke mot bloggere og andre offentlige personer.

Vi har vel alle nå i disse OL-tider harselert med at nå må saktens ”Northug'en” se til å få r..a i gir og vinne noen gullmedaljer for fedrelandet. Eller kan ikke de hersens rosabloggerne med restylan i leppene bare holde trutmunnen lukket å slutte og plage oss med dagens brunkremkantede outfits. Hvem har vel ikke lagt naboen for hat fordi han igjen har parkert bilen sin foran DIN garasje og at han nok en fredag klipper plenen i beste tv-tid. Hvem av oss har aldri vært misfornøyd, irritert og i ren harnisk villet filleriste et medmenneske på grunn av deres oppførsel, uttalelser, meninger eller verdisyn. Hvem har ikke det, kom igjen! Men forskjellen kan en si mellom oss vanlige harniske hissigpropper og de som virkelig går inn for å sette på plass sine medborgere, kan kokes ned til et ganske enkelt fenomen:

FOLKESKIKK!

Særlig ser vi en økende trend i at kvinner i offentligheten får gjennomgå, selv om vi lever i likestillingens tid. For de som følger saker i media med stikkordene likestilling, netthets, kvinnesak og ytringsfrihet fikk dere kanskje med dere Dokument 2 på TV2 tidlig i fjor høst? (kortversjonen finner du her) Og det diskuteres i flere forum at netthets både i aviser og på private blogger er i ferd med å forverres drastisk. Mange nettsteder har i løpet av det siste året både valgt å modere og stenge åpne kommentarfelt tilknytte nyhetssaker. Fordi folk regelrett går ”bananas” i kommentarfeltene!
 Og det er lov å være uenig, det er ikke det jeg sier, men det bør for voksne folk vær mulig å skille person fra sak.

Jeg kan også for eksempel være sterkt uenig i Per Sandbergs politiske meninger og ytringer i media om stort og smått.
 Som et annet eksempel kan jeg godt få lyst til å velte innpå en stor sjokoladeplate som jeg skyller ned med en halvliter brus hver gang det skrives om nasjonens nyeste slankekur.

Men mine meninger klarer jeg faktisk å ha uten at jeg personlig møter opp på døra til Per Sandberg for å sette han på plass. Eller at jeg for å vise min avsky mot dietter sender ut en bunke hatbrev sammen med en pose seigmenn til alle landets trimguruer. Det er nettopp det som er så fint med et demokratisk land. Alle kan mene hva de vil, si det de vil og tro det de vil. Men meningsløst å rakke ned på andre for deres meninger og verdier gjennom usaklige oppgulp blandet med hat, det er bare synonymt med en ting:

MANGEL PÅ FOLKESKIKK!

Min farmor hadde folkeskikk, av den gamle sorten. Hun var bestandig blid, høflig, klagde aldri, gjorde alle til lags og prakket ikke sin tro over på andre selv om hun var personlig kristen. Så klart var vel heller ikke hun noen helgen, hun mislikte sikkert både det ene og det andre uten at hun sa dette høyt. Men ikke engang da jeg i ungdommen var på mitt mest ukledelige og rebelske, som da jeg fikk piercet nesa, ikke bare en gang men 3. Eller da jeg farget håret knall oransje med hennafarge til den borgerlige konfirmasjonen min tok hun tak i meg og ropte bibelvers om evig pine og fordømmelse inn i ørene mine! Hun verken dømte, kommenterte, gjorde narr av, eller satte meg på plass via sirlige bibelsprengte skjenneprekner i posten.

englebarn, familie, farmor, rebelsk ungdom, lilla hår
 Meg som liten engel med kanin, min farmor og meg, mitt fantastiske lilla rebelske hår!

Selv om hun garantert ikke ville trykt på ”liker-knappen” under bildet av meg med lilla hår på Facebook, hvis hun hadde levd i dag. Mens mange andre familiemedlemmer, venner av familien, fremmede på gata tok lettere på det med å slenge med leppa. Og høylytt kunne de sammenligne mine ”ringer i nesa” med de man brukte på avlsdyr før ute på bondelandet. Men så skal man jo tåle litt når man stikker sin piercede nese frem i dette landet. For selv om farmor hadde folkeskikk nok til å akseptere meg som jeg var, trass i vilt strittende lilla hår, unaturlige luftehull i nesen og et annet livssyn er ikke verden slik lenger. For tidene forandrer seg og ytringsfriheten er blitt så fri at den nå går på bekostning av vanlig folkeskikk når det kommer til nettdebatt! Særlig kan det synes å gjelde kvinner med meninger og høye stemmer!

Men burde vi kanskje også i 2014, ta tilbake litt av den gammeldagse folkeskikken, eller er folkeskikken død?

Sigrun J. Karbu

Gi oss folkeskikken i nettdebatter tilbake!

Fortsettelse finner du her!
Til så lenge tygg på dette spørsmålet:
Hva gjør at noen mennesker føler de har rett til å fylle opp meningsytreres postkasser med hat og hets, kun fordi de er uenige med dem, hvor kommer egentlig alt hatet fra?

Flere blogginnlegg - Følg SmuleSkogen på Facebook og RSS-feed!

comments powered by Disqus
Blogglisten