I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Høsten er kommet for å bli i skogen!

soppjeger, katt på skogtur

Nå som høsten er kommet for å bli i skogen, er det mye som skal bli ferdig før vinteren bokstavelig talt banker på døren. Men innimellom må en også ta seg tid til å gå en fin liten sopptur sammen med en liten sprø katt og en frøken på 5 år. Selv om det ikke ble mer en en liten neve med kantareller, syntes i alle fall katten Lauritz det var moro å rese rundt mellom trestubbene sammen med oss. Men skulle du i motsetning til oss, være heldigere på din sopptur og komme over selve ”motherloden” av skogens gull, så har vi i det minste oppskriften på et utsøkt kremet kantarell smørbrød å dele med deg.

soleie, sopp på plenen

Også i hagen begynner det å bli stusselig lite med farger, samtidig som bladene drysser ned fra bjørketrærne. Men midt på plenen lyser et par av sommerens siste soleier fortsatt opp. Sammen med en og annen merkelig, men uspiselig sopp, men fine å se på det er de!

høstlykke, blomsterknopper

Mens min høstfavorittstaude Kinasøte enda bare har små knopper, finner en innimellom det brunende løvet fortsatt noen andre små overraskelser. SmuleSkogens egen lykkekløvertue kom med sin siste håpefulle firkløver og en av de få høststaudene som bor i blomsterbedet bærer de blygeste rosa knopper.

høst i skogen, tyttebær

For et par uker siden dro jeg og lillefrøkna på blåbærtur for å slippe bråket fra doseren, som denne uka faktisk ble hentet med lastebil. Så nå er det ro og fred i skogen igjen enn så lenge. Denne uken derimot ble vi lokket ut i skogen av finvær og ropene fra små tyttebær som nok vil inn i varmen før vinteren. Så jeg og lillefrøkna tok med bøtte og spann en ettermiddag og vandret ut i lyngen. Og mens vi romsterte rundt i lyngen på jakt etter røde rømlinger, diktet vi opp en fortelling om ”tyttebærreven” (lillefrøka) som bodde oppe ved det store furutreet. Og så kom såklart den lure ”tyttebærmamma” (altså meg) og ville rappe alle tyttebærene. Faktisk kan man finne på en moro historie, kombinert med lek mens man går slik med nesen ned i bærlyngen på jakt etter tyttebær. Av alle tyttebærene vi røvet har vi nemlig planer om å koke vårt eget tyttebærsyltetøy for aller første gang her i SmuleSkogen. Men det blir sikkert igjen noen tyttebær til et brett med nystekte ”Tyttebærtroll” med kremglasur.

mynte, grapefruktkjerne ekstrakt, Kan Jang, Sambucol, hestekur

Med høstekulden kommer også den første ”høstkremtingen” i halsen, fordi man ikke enda har oppdaget at en faktisk må finne fram skjerf og genser hvis man skal bevege seg utendørs. Så som ekte trønder, har jeg en ekte ”hestekur” mot begynnende høst-snue. Den består av følgende:

Grapefruktkjerneekstrakt
Har immunstyrkende virkning og blandes med juice eller vann, smaker ”føy” men gjør susen. Fås kjøpe i norske helsekostbutikker eller utenlandske nettbutikker som f.eks Iherb hvor jeg ofte bestiller varer som enten er veldig mye dyrere i Norge eller som jeg ellers ikke får kjøpt i norske butikker. (Bruk gjerne min rabattkode: SIG303, hvis du er ny på Iherb, da får du  USD5 i rabatt).  

Kan Jang med Lakris 
Virker forebyggende mot forkjølelse i visse perioder, men jeg synes også lakrisvarianten har god effekt som hostesaft eller når en bare er litt gruggen i halsen. Fås kjøpt på blant annet norske apotek og helsekost. Jeg hamstere gjerne opp Kan Jang på sommertur til Sverige, hvis valutakursen er god!

Sambucol
Et kosttilskudd basert på bæren Svarthyll. Svarthyll
 har vært brukt i folkemedisinen i hundrevis av år til behandling av forkjølelse, bihulebetennelse og influensa. Derfor både mener jeg og tror at svarthyll har en positiv virkning, i alle fall har den det på meg. Ikke er den vond på smak heller, minner veldig om solbærsirup faktisk.

Så for de av oss som snufser oss fra den ene forkjølelsen til den andre gjennom en lang vinter, har jeg funnet ut at denne trippel cocktailen av urtesammensurium tar toppene av noen av vinterens mange runder med virus og baselusker. Det vil selvfølgelig ikke kurere absolutt alle forkjølelser så klart, men så er det vel strengt tatt ingenting som er vidundermedisin. Men jeg tror i alle fall at denne trippel ”hestekuren” hjelper slike som meg med omtrent null immunforsvar gjennom vinteren!

flugger treolje, gjespende katt

Med forrige ukes strålende finvær her i Trøndelagen, fikk jeg endelig vasket, skrubbet og klargjort verandaen for oljing. Så på mandagen etter et par dagers tørking, hev jeg meg på og oljet med Fluggers treolje. Og etter et par planker, syntes jeg den var både lett å påføre, men også at den ga et jevn resultat. Nå skal det i forbifarten nevnes for de av dere som studere bilder nøye og er petimetere av natur. At min veranda ikke hadde det beste utgangspunktet sånn rent utseendemessig. Den er nok et sørgelig resultat av slurvet vedlikehold gjennom mange travle somre, hvor en kan skylde på så mangt fra dårlig tid til konstant regnvær. Så en glossi ukeblad finish ble det nok ikke, selv om det ikke syntes å gjøre katten Lauritz så mye. Han var mer begeistret over at det nå ikke luktet så vondt og at han ikke ble så innmari klissete på labbene. Noe han nemlig ble mandagskvelden, da han likeglad tasset rett over strøk nummer 2 av verandaolje, som samboen hadde smørt på. Jeg på min side er heller ikke så ekstremt opptatt av at det det er helt prikkfritt, men jeg er mer spent på om denne oljen tåler vinteren, i motsetning til hva verandabeis ikke har gjort i foregående år her i SmuleSkogen. Spennende, spennende.  

erteblomster, hagedam

Selv om det er brunt og kjedelig mange steder i SmuleSkogens hage for tiden. Lyser erteblomstene på verandaen opp, og når man går forbi det buskete erteblomstreet kan man dra til seg litt herlig duft av sommer. Også hagedammen har nesten blitt ferdig i løpet av sommeren, men mer pynt og fjas kommer nok også i dammen til neste sommer.

esel, elvis, trehytte, vaffler

Mellom alle ”gjøre-ferdig” jobbene som står på rekke og rad i hagen, må en også sette av tid til en liten sykkeltur for å se på naboens esel Elvis! En merkelig skapning, men vel verdt den lille sykkelturen gjennom skogen. Så kan en også sløyfe middagen en dag og steke vafler i tretoppene sammen med en liten frøken og en flittig samboer som reparerte en flik av grunnmuren. Det er høstlykke på sitt beste, å sitte under et raslende løvtak med en vaffel i hånden, mens solen gløtter ned!

God høst videre og la oss håpe det enda er lenge til vinteren banker på!

Hilsen høst-Hufsa!

Sigrun J. Karbu


Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke

Følg SmuleSkogen på Facebook og RSS-feed/em>!


comments powered by Disqus
        Blogglisten