I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Bær en rød knapp! Stopp vold mot kvinner!
Hvilket standpunkt skal vi ta til alle voldsforbrytelser som aldri dømmes?

rød knapp, barn, anno 1944

I dag er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, nå skal vold mot kvinner stå på agendaen. Sammen kan vi samle våre stemmer og rope ut et høyt og rungende NEI, til vold mot kvinner. Dette er ikke bare en kvinnesak, men også en samfunnssak som både kvinner og menn sammen må nedkjempe.  

Jeg bærer en rød knapp på jakkeslaget min, en rød knapp fra min mormors knappeeske, i solidaritet med alle kvinner som har blitt utsatt, eller utsettes, for vold fra en av sine nærmeste. En rød knapp for å vise at jeg tar et standpunkt mot de tusener av blåmerker som mange kvinner bærer i taushet under høye halser, nedtrukne ermer og tildekkende ansiktssminke. Jeg bærer denne røde knappen på jakkeslaget slik at vi kvinner skal våge å uttrykke den skammen det er å bli utsatt for vold av en vi kaller vår kjære.  

For vi har alle et ansvar om å ta et standpunkt mot vold, et standpunkt for solidaritet og forståelse, særlig for de som enda ikke våger å vise verden sine blåmerker.  

Jeg har selv ikke direkte blitt utsatt for vold fra en partner. Men jeg har vært vitne til vold mot kvinner. Jeg har som barn ligget lys våken og vært vitne til krangel som leder opp til vold mot kvinner. De høye ropene, skjellsordene og den tomme stillheten som henger igjen etter at slagene er blitt påført. Jeg var som barn et taust vitne til at en mann slo sin kone i skjul av privatlivets fred innenfor husets fire vegger. Øynene som så etter ufred i min fars øyne, ørene som lyttet etter uro i heimen sent om kvelden. Tankene og redselen som bet seg fast i barndomsminnet over de slag, spark og skjellsord som ble delt ut av min kjære far til min kjære mor. Redselen for å legge seg til å sove, frykten for hva som kunne skje nede i første etasje. Stadig på vakt, stadig med en redsel som ikke slapp taket.  

Jeg velger å dele disse minnene med en rød knapp på jakkeslaget, slik at vi også kan ta tak i debatten om hvilke konsekvenser vold i nære relasjoner har for barna til de som slår og mishandler sine partnere. Som oftest er de menn, de som slår, men det er også kvinner som slår, truer og terroriserer sine nærmeste. Men de har noe felles, de har ofte barn som ufrivillig vokser opp med vold i eget hjem. Barn som bærer denne virkeligheten med seg inn i eget voksenliv. Små jenter som får lære at pappa slår mamma uten at det får konsekvenser. Unge gutter som ser blåmerkene mamma må bære etter at mor og far ”bare har vært litt uenig”.  

Hvilke konsekvenser tror du disse opplevelsene får for en liten jente eller gutt når de selv blir voksne?  

Forskning har sagt sitt om hvilke følger det å være vitne til vold får for den oppvoksende generasjon. Den sier noe om hva vi selv som individer tar med oss inn i våre egne voksenliv, det vi har sett og hørt våre forbilder foreldrene våre har gjort og sagt. Den sier oss at døtre av voldelige menn, ofte finner sine livspartnere blant den prosentandelen av menn som slår sine kvinner. Vi vet gjennom forskning at disse døtrene velger dette fordi det er et kjent mønster, som de trass i volden de må tåle, finner seg i fordi det er noe kjent ved det som de har opplevd før.  

Vi vet noe om at gutter og unge menn lærer vold av sine voldelige forbilder, måtte det være mor eller far. Vi vet noe om at vold avler vold ikke bare i familien, men i samfunnet generelt. En trenger ikke referere til en spesifikk undersøkelse gjennomført av et respektabelt forskingsinstitutt for å vite at all vold i familien kun fører med seg negative konsekvenser. Derfor bør alle voksne, menn som kvinner, støtte kampen mot vold i nære relasjoner.  

Støtt kampen mot vold mot kvinner, sett ditt standpunkt på jakkeslaget. Bær en rød knapp for de barna som fortsatt er for redde til å fortelle en trygg voksen at noen i deres familie slår.

Sigrun J. Karbu
Stolt bærer av en rød knapp mot vold!  

stor rød knappSmuleSkogen støtter rød knapp kampanjen og deler ut ett stk håndlaget rød-knapp nål til den først som sender meg en e-post med navn og adresse til post@smuleskogen.com. Denne røde knappen er fra min mormors knappeeske og er maken til den jeg selv bærer på jakkeslaget. Vinneren av knappen blir kontaktet og offentliggjort på SmuleSkogens Facebook side, med mindre vinneren ønsker å være anonym, spesifiser dette i eposten!

Vinnerens epost og adresse vil så klart IKKE bli offentliggjort!  

Lag din egen røde knapp (Prosjekt rød knapp) eller bestill via Sanitetsforeningen på epost: stoppvoldmotkvinner@gmail.com  

Aktuelle saker om emnet:
Voldsofre ble forbilder (NRK)
Sanitetskvinnene - Rød Knapp Kampanjen

Stopp Vold mot Kvinner - Facebook side
Tok bilde av seg selv etter at samboeren slo henne (TV2)


Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke


comments powered by Disqus
        Blogglisten