I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Bare hjemme - 5. februar 2013
Om unnasluntrere, Dr.Phil show, kapping av ved og andre latmannsforetak!

Champis og arbeidshansker

Jeg har sluttet å telle antall ganger jeg har fått den skjeve kommentaren: ”så du er bare hjemme du da”, fra andre mødre, andre damer, bekjente og totalt fremmede folk. Men hver gang er det like vanskelig å skulle forklare, bortforklare, begrunne og legge fram en saklig grunn for at ja faktisk: ”jeg er bare hjemme”!

Jeg kunne så klart omfavnet det faktum at jeg ”bare er hjemme”. Og rigget meg til i sofaen og blitt klok på å se episode etter episode av Dr. Phil show, Oprah show og utallige repriser av serier som 90-talls klassikeren Charmed og Seventh Heaven. På dette viset hadde jeg jo i det minste kunnet blitt ekspert på tv-serier fra sent på 90-tallet. Og så meldt meg på programmet Kvitt eller Dobbelt, neste gang NRK fant ut det var på tide å undersøke nettopp hva den norske befolkning var eksperter på. Da kunne jeg seilt inn på tv-skjermen til alle de som nettopp synes jeg ”bare er hjemme” og fortalt dere både et og annet om karakterene i serien Charmed! Og på kjøpet kanskje vunnet en slump penger og fått mine 15 minutter i rampelyset. Da ville jeg ikke lengre ”bare” vært hun gærne dama som er hjemme i skogen. Men da ville jeg vært ”Kvitt eller Dobbelt Sigrun” fra Malvik kommune og kanskje til og med fått bildet mitt i lokalavisa.

Charmed, Dr. Phil, Kvitt eller Dobbelt
Bilder hentet fra;
www.Cdon.comog http://www.facebook.com/drphilshow#!/drphilshowog www.nrk.no

Det er jo et senario som i grunn er hakket bedre enn å være ”bare hjemme” slik jeg er per i dag. Så kanskje jeg da målrettet skulle benke meg ned foran tv'en og virkelig gå inn for å bli ekspert på forskjellige tv-serier. Ikke for det, denne dagsysselen kan friste veldig å ta opp som heltidssyssel enkelte dager. En skal heller ikke se blindt bortifra at en faktisk kan plukke opp noen ord til ettertanke på enten Dr. Phil eller Oprah show en litt lat formiddag når man ellers bare er hjemme.

Men isteden så prøver jeg de fleste av dagene i uka å gjøre noe fornuftig. Noe produktivt eller nevenyttig. For jeg er ikke noe om ikke nevenyttig, det skal jeg faktisk skryte på meg. Jeg er litt som en vaktmester krysset med en gammeldags husmor fra 60-tallet. Et ekte potetmenneske som kan litt av alt. Og det jeg ikke kan, ja det må jeg bare prøve meg på til jeg får det til. Slik som å pusse opp huset, legge fliser, legge laminatgolv, mure Lecamur i kjelleren foran sotluka fordi feieren poengterte at det måtte gjøres. Ellers fyller jeg dagene mine med å måke den mange meter lange oppkjørselen vår for snø i vinterhalvåret. Slik at samboeren min slipper den jobben når han kommer hjem fra sin dagjobb. Jeg snekrer på huset når det trengs og når det er noe jeg ser jeg kan få til. Stadig vekk drar jeg inn til byen og skremmer vettet av de stakkars gutta som jobber på byggvareforretningene rundt omkring inne i byen. Pussig i grunn at det skal være så skummelt med en blond frøken som bare vil kjøpe litt plank og noen spiker. Men jeg finner som regel det jeg skal ha likevel, losser det opp på egenhånd og tuter hjem i min blå stasjonsvogn. For du må da ikke tro at du skal få gratis hjelp til å laste opp planken bare fordi du har rosa veske, høyhælte sko og pupper!

Drygolin Ekstrem, Røros Rødt, Partytelt, Male planker, fikse bunnsvill

I løpet av de årene jeg har bodd her i skogen med sambo, bambo og litt for mange katter mens jeg har vært ”bare hjemme”. Har jeg bidratt så mye jeg har kunnet til oppussing av vår vintage enebolig fra 1964. Skulle jo egentlig bare mangle siden jeg allerede var hjemme! Jeg har både snekret, malt og ferdigstilt forskjellige småbygg så langt budsjettet har tillatt det. Alle disse småtiltakene har blant annet resultert i: postkassestativ med egensnekret postkasse i stilen ”one-of-a-kind”. Mini-dukkestue til lillefrøkna i hagen, som jeg snekret i forfjor sommer på lavbudsjett. Entretak over inngangsdøra som jeg også bygde i forfjor da vintersnøen rev istykker snøfangerne på taket. I fjor satte jeg igang med å bygge trehytte til lillefrøkna, med hjelp såklart fra samboeren min til de litt tyngre løftene. Se alle disse på Prosjekt-siden. Og da vi oppdaget råteskader på ytterveggen på sensommeren samme året stod jeg dag etter dag og kappet, grunnet og malte bordkledning så vi skulle få tett huset til vinteren. Under mitt midlertidige maletelt fra Europris, mens høstvinden herjet med den billige presenningen og regnet rant ned i ukesvis. Men tett vegg ble det i alle fall selv om det var et slit uten like og kjedsommelig så en kunne ønsket en hadde som jobb å stable Joikabokser på et lager istedet! Bortimot alle typer forefallende arbeid står oppført i min jobb-beskrivelse som oppsynskvinne for bopelen her i skogen. Og i tillegg kommer såklart hussysler som matlaging og normativt husstell.

Dovre vedkapp sag, sage ved for hånd, vedstabel

Jeg har hvert år stablet ved til krampa har tatt meg. Sagd ned for hånd de trær på tomta som jeg mente var i veien, og igjen kappet opp disse til ved på min røde fine kappsag fra Dovre. Sagen må jeg jo såklart først bære ut av kjelleren hver gang den er i bruk og så inn igjen etterpå. Og de trestokkene som blir for tjukke for vedsagen må såklart kappes for hånd, siden denne frøkna kjørte istykker motorsaga si for et par sesonger siden. Så kunne jeg såklart bare latt de tykkeste stokkene ligge og ventet på at noen andre så seg lei på veden som lå der og råtnet. Eller bare gitt stokken et lite velment puff ned skråningen og spart meg arbeidet. Og heller gått inn og satt meg forran tv'en og slappet av. Men hvorfor skulle jeg kastet bort god gratis ved bare fordi jeg ikke gadd å kappe den opp! For selv om det er mye jobb, så er det faktisk noe eget, med å stå der etterpå med blodsmaken i munnen og vannblemmer i hendene og beskue en vedstabel en selv har fått på plass! Men så er jeg nok heller ikke typen til å ”gjemme bort” fullgod ved i buskaset simpelthen fordi jeg er for giddaslaus til å sage den i to! Selv om det vil koste meg minst en dag med muskelkramper etterpå!

Dette lille sammendrag er noe av det jeg gjør alle disse dagene av året når jeg ”bare er hjemme”. Mulig ser noen det som selvskryt, unnskyldninger for ikke å delta i vanlig lønnet arbeid og bare vanlige oppgaver som vanlige folk må finne tid til i tillegg til vanlig jobbing. Overkommelig er det vel også noen som tenker, eller dette er vel jobber jeg kunne satt bort til en polakk!? Men ikke denne frøkna næi. ”Gjøre selv”, er vel en av setningene vi som barn fort lærer oss, og som har blitt hengende ved som en fin ledetråd i mitt liv som bare hjemmeværende. Men så har jeg igjen også alle de dagene hvor kroppen min nekter å samarbeide, nekter å gjøre noe som helst. Kanskje nettopp fordi jeg gjorde ”litt for mye" dagen før. Og ”son går no dagan” som vi sier her i trønderlagen, hjemmet for så mange trege trøndere med eller uten bart. Men aldri i løpet av disse 6 årene jeg har sittet på min lille tue her hjemme i SmuleSkogen har noen brydd seg med å spørre om hvorfor jeg bare er hjemme. Nei, de har bare antatt at det i hovedsak er tv-titting og strikking som har vært min hovedsyssel. Og at det er et enkelt valg jeg har tatt ved bare å være hjemme! Men er det automatisk slik at alle de som er tilsynelatende hjemmeværende, kun er en gjeng latsabber, unnasluntrere og giddaslause nikkedukkker alle som en?

Fortsettes her!


Hilsen Sigrun J. Karbu

- Som bare er hjemme!
 
Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke