I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Godteposehysteriet - 27. januar 2013
Er dagens barn egentlig småmafiosos som må bestikkes for å komme på bursdag?

prinsessegirlander, barnekort, hello kitty

Jeg kunne for 6 år siden glatt forsikret deg om at jeg ikke kom til å bli en av de mødrene som smilende delte ut godteposer til små utakknemlige unger. Med sukker og ketsjup rundt munnen når de står på troppene hjem etter en barnebursdag! Men det var før jeg fikk barn selv, vel og merke. Så nå står jeg ovenfor valget da, godtepose eller ikke godtepose. Være idealist og moralsk politidame eller henge meg på hypen med gave/godteposer til alle?

For å være ærlig så synes jeg ikke de fortjener noen godtepose. Barn nå til dags (høres ut som en gammel farmors utsagn, men skit au), barn nå til dags er enormt bortskjemte, min egen lille frøken inkludert. Selv om jeg prøver å innprente lærdom om nøysomhet og takknemmelighet. Mens jeg holder stand mot masing på butikken og om kjeksspising før middag, så glipper man av og til og gir etter.

Og disse hinsides idiotiske godteposene er en av disse glippene prøver jeg å unnskylde meg selv for nå. Men hvor kommer de egentlig fra disse godteposene. Hvis en skal referere til den mest nærtliggende barndommen, som er min egen, så fantes det ikke slike poser som man fikk for å være gjest i andres bursdagsselskap. Nei, da fikk man pølse, brus og kake med seigmenn på toppen. Hvis man i det hele tatt var så heldig å bli invitert i noens bursdagsselskap i utgangspunktet. Ingen fiskelek med fargesprakende poser fylt med overraskelser når man pakket på seg jakka da moroa var over. Et: ”takk for at du kom”, i mylderet av boblejakker og blanda barnesko var det eneste man kunne forvente. Men nå SKAL barna ha disse godteposene. Det er nærmest hovedgrunnen til å gå i bursdag for enkelte, den belønnende posen som takk for bryet.

Tålmodigheten strekker enkelt og greit ikke til lenger, og klarer vi egentlig lenger å lære barna våre at det er hver sin tur til å få i pose og sekk. Nei, nå skal alle ha alt nå, på likt. Ikke vente, ikke glede seg til det er deres tur til å få gaver og være hovedpersonen i eget bursdagsselskap. Nei nå skal alle være vinnere, alle skal ha premie og godteposer!

Og jeg er ikke bedre selv, jeg har også hevet meg på posekjøret. Følger etter som får ofte gjør, brekende og i flokk, såfremt du bare får ledersauen i gir. Hevet meg på trenden og kjøpt inn smågaver og kjærlighet på pinne, slik at ikke min datter skal være den eneste som ikke kan dele ut partyposer til sine gjester når de raser ut døren. Høye på sjokoladekake, gele og med munnviken full av ketsjup. For selv ketsjup inneholder jo sukker, det gjelder bare å få fatt på den rette typen. Men hvem var denne idioten som fant på at alle barn som går i barnekalas skal HA NOE for å gidde og komme? Som en slags smøring til kalasdeltakerne tenker jeg at disse godteposene er. Småmafiosos som må bestikkes for at de skal gidde å komme tilbake neste år, og ikke spre rykter om at den bursdagen var bare ”so last year”! ”De hadde jo ikke godteposer en gang, bare vanlig kake”!

Så mens jeg står der i butikken og krangler med meg selv, skal skal ikke? Mens jeg allerede har lagt 9 stk Hello Kitty viskelærpakker som var på tilbud i kurven, bare for sikkerhets skyld. Så er det eneste jeg klarer å tenke på: ”Hvorfor henger jeg meg på dette sirkuset”? Rent ulogisk blir det. Hvorfor jeg skal kjøpe gaver til gjestene i min datters fødselsdagsselskap?


Hilsen Sigrun J. Karbu

- Dobbeltmoralsk posemotstander

Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke