I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Angriper dagens skjønnhetsideal bevæpnet med kaffeånde og en dobbel brødskive med prim - 15. januar 2013
Hvor tynne skal disse modellene bli før de knekker i to som Wasa knekkebrød?

I går, på en ellers så velkjent elendig mandag, kom det deisende en nett glossy liten bunke reklame fra Ellos.no i postkassen! Jevnlig kommer disse reklameoverdosene ramlende ned i den hjemmesnekrede postkassen min, og like jevnlig havner de i papirresirkuleringen med en gang de er mottatt! Det minner meg forresten på at jeg burde gjøre noe med dette papirberget som stadig dumper ned i kassen til ingen nytte, så notat bak øret: avbestill Ellos reklame! Men tilbake til poenget! For siden det var hele 15 minusgrader i skogen på mandagen, fristet det lite å fjerne vottene fra fingrene, bare for å resirkulere reklamen sporenstraksen, så den ble med inn sammen med avisen. Og det var ikke før utpå ettermiddagen at jeg pillet av den plasten og marsjerte den mot papirkurven i gangen. Så skulle jeg bare bla gjennom bunken, for å sjekke om det i det hele tatt var noe interessant. Og det var da denne lille frøknen fikk meg til å kyle reklamen raskere enn raskt ned i kurven, selv om den lovte meg et overveldende utvalg blant hele 400 varemerker!

kroppsideal eller vrangforestillinger?

"Jaha ja" - var det eneste jeg kom på i farta. Så det er slik moteverden vil at jeg skal se ut. Hverken frisk, energisk eller realistisk synes jeg denne frøkna på reklamen er. For mellomrom mellom lårene har jeg vel egentlig ikke hatt siden jeg gikk på barneskolen. Glossy og polert det er sikkert, men realistisk? Men fra et ”normalperspektiv”, er det vel dette kroppsidealet unge frøkner og voksne kvinner er ment å skulle se opp til, eller? I det minste så kjenner jeg først på at jeg blir aldri så lite provosert, om ikke litt småsinna over denne tynne streken i motemondur. Ikke bare som kvinne, men spesielt som mor, når jeg ser på denne sykelig tynne modellen i reklamen. Og en annen tanke som slår meg er: Tenker vedkommendes mor at datteren hennes ser frisk ut, eller at hun ser bra ut på dette bildet? Er det virkelig dette kroppsidealet vi som mødre, skal tillate at våre døtre higer etter å imøtekomme?

Det er mye vi fortsatt ikke vet, selv i 2013, om kropp, idealer og sunne verdier. Også dette lærer vi ettersom vi utvikler oss som individer og samfunn. Men er det mulig at vi har kommet bort i girspaken og satt idealutviklingen i revers? For er det egentlig nok at man i enkelte land krever at modeller må ha minimum 18,5 i BMI for å få vise frem klær. Er det lenger nok å oppfordre til at vi ikke skal ta oss nær av moteindustriens syn på kvinnekropp og kvinnestørrelser. Er det nok å si at janteloven forlengst er utdatert og slenge opp en forside på glossy kvinnemagasiner i ny og med overskriften ”du er god nok som du er”! Vi trenger i realiteten noe mer, en holdning som er mer forent og samlet. En stor stemme som roper høyt at individuelle kroppsbilder er vår samtids ideal!

Men også her har reklamen så taktisk helgardert seg og sendt med denne andre reklamen sammen med sitt radmagre førstebudskap. Slik at vi damer som så tydelig tilhører den ”generøse” størrelsen ikke skal føle oss tilsidesatt fra å kjøpe mote på nettet!

Kroppsrealiteten for norske damer?

"Men er ikke dette en orntlig dame da? Av kjøtt og blod, som både har kunnet unne seg frokost og lunsj? Og som attpåtil har på seg klær som passer, realt moteriktig og fjong?" - Var spørsmålet jeg stilte meg da jeg kom nedover i reklamebunken fra Ellos og fant denne reklamen for ”generøse størrelser”! For det å være i den ”generøse størrelsen” handler da faktisk om flere nyanser enn om hvorvidt du har spist opp grønsakene dine og vært på trening den siste uka. For damen på denne andre reklamen er mer lik meg realistisk sett. Mer lik det idealet som burde vært vist våre døtre, våre nieser, våre medfrøkner og fruer. Dette er et kroppsideal som er sunt i mine øyne! Men som likevel blir lagt bakerst i reklamebunken, som en siste desperat utvei for de av oss som ikke kan matche idealvekten til modellfrøknen med glitrende bluse og mellomrom mellom lårene! Og ikke får vi det samme utvalget av merkevarer engang, nei da, bare snaue 100 mot det brede utvalget på 400 varemerker i den første reklamen.

Vi har de første ukene nå på nyåret blitt forsøkt druknet i bilder og tekster, påstander og
formaninger om hvordan den norske kvinne bør se ut og føre livet sitt for å være absolutt best mulig, for å få mer overskudd og energi, til å takle en hektisk hverdag som mor, karrierekvinne og samfunnsborger. Men samtidig dynkes vi også i et motebilde, et moteideal som ikke er friskt! Et kroppsideal som er, slik jeg ser det, helseskadelig for mange unge kvinner i vårt samfunn. Et kroppsideal jeg som voksen kvinne, også til tider tar meg i å bli smådeprimert av, fortvilt over, og desperat etter at vi som kvinner må kreve endret! For det er ikke sunt å skrangle rundt med silhuetten som et tørt knekkebrød, og det er heller ikke sunt å leve på Mac-menyer + cola og se ut deretter. Men hva med en gylden middelverdi, for at norske jenter skal kunne spise sunt og LEVE LITT, uten å gå på konstant slankekur. Samtidig så skal de få slippe å stå på tå hev på vekten, for å strekke seg etter et kroppsideal som ikke er realistisk. Dette er en fanesak vi som kvinner og mødre faktisk må stille oss på barrikadene å forlange i 2013!

PS: Litt tirsdagssarkasme helt på slutten!

Hilsen Sigrun J. Karbu

- Knekkebrødspisende frøken med normale forventninger til idealhysteriet

Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke

comments powered by span class="logo-disqus">Disqus