I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Kan man kjøpe julefreden? - 19. desember 2012
Blir min livskvalitet bedre om jeg finner en Playstation 3 Slim 500 GB under juletreet i år?

Julelykt, juletre, pepperkakehus

Her om dagen i innspurten av førjulsrushet, uken før jul, hvor alt skal gå i boks med julegaver og rundvask. Fikk jeg øynene opp for at det var kommet en ny utgave av Playstation 3, i ny ”Slim” utgave som reklamen lovet! Og dette var jo nytt for meg, ikke at det var kommet en slik Playstation 3, men at den nå også var å anskaffe i en helt NY utgave, altså som ”Slim” med hele 500 GB (gigabytes for den som forstår seg på slikt)! Men, tenkte jeg, slik jeg ofte gjør, hvor mange nordmenn går rett på dette tilbudet og tenker: en slik NY utgave det har vi jo ikke, deretter: note to self, LØP OG KJØP! Hvor mange i Norge legger ikke nettopp en slik Playstation Slim under juletreet i år mon tro? Eller en annen ny oppgradert utgave av et produkt de allerede har fra før og som fortsatt fungerer?

Selv vi her i den lavteknologiske skogen midt i Trøndelag, må innrømme at vi eier en slik Playstation 3, riktignok så var det en gave min samboer fikk fra sine foreldre. Men riktignok også en unødvendighet som sjelden er i bruk annet enn til å spille av lillefrøknas Barbie-dvdèr fra tid til annen (og mye oftere våre filmer og sambo sine spill)! Men klart oss uten, hadde vi helt sikkert! Og klare oss uten den nye oppgraderte slim versjonen av eksakt samme spillkonsoll skal vi helt sikkert også klare. For hva skal man nå egentlig med dobbelt opp av alt!

Jeg husker at min farmor og mormor var veldig sparsomme, de sparte på alt som kunne komme til nytte senere, som tomme rødbetglass og brødposer! Glassene ble fylt med hjemmelaget syltetøy og brødposene nøysommelig vasket og brukt i hvert fall en runde til! Og det var da aldeles ikke snakk om å skifte ut kaffetrakteren selv om hanken på kanna hadde falt av og plasten var så gammel og sprukken at den hadde blitt limt med Karlsonslim flere ganger på samme sted! For som jeg kan huske, brukte man stort sett Karlsonslim til å fikse alt da min farmor levde! Ting som gikk i stykker ble forsøkt reparert til det rett og slett ikke lot seg fikse mer. For dere som begynner å dra på åra og nærmer seg de mørke 40-tallene et sted der ute i horisonten. Husker kanskje reparatørene
Pompel & Pilt
!

De hadde jo for vane å reparere og preparere! Men har reparatørene skremt vannet av den generasjonen som så på dem på tv, så til de grader at vi har utviklet en motvilje mot å reparere? Vi vil bare kaste og kjøpe nytt. Eller bytte ut den utdaterte modellen med en NY SLIM versjon fordi den passer bedre under plastmatv`en vi kjøpte til jul i fjor! Ikke engang når det gjelder bruk og kast har Barne-tv klart å innprente sunne verdier i vår generasjon. Jeg husker selv da jeg som liten frøken en gang på 1980-tallet satt benket foran tv-skjermen og lærte miljøvett av Barne-tv karakteren
Blekkulf! At man ikke skulle kaste søppel i naturen og for eksempel sykle isteden for å kjøre bil!

Men vi er isteden blitt mer opptatt av at teknologi fort blir for gammel og må oppgraderes. At en må ha det nye for å henge med i tiden, være en av de hippe og helst ha det samme nye flate fine utstyret. Det blir litt som tilbake på 90-tallet da alle kidsa i klassen hungra etter å få Levis 501 bukser og Fruit of the Loom gensere. Og det var bare disse to komponentene som sikret deg en plass blant de kule i klassen. Jeg hadde ingen av delene så klart, i alle fall ikke før det var for sent og hungeren etter 501 og Fruit of the Loom var mettet! Og min mor kunne kjøpe Fruit of the Loom genser på salg fordi det ikke lenger var populært! På det viset har jeg vel alltid hengt etter, har aldri kunnet hive meg på det som har vært hipt og tøft. Alltid vært sist ut med å skaffe meg de ”nødvendigheter” som kreves for å være et moderne menneske!?

Pompel og pilt, Blekkulf
Kilder bilder: Pompel og pilt, Blekkulf

Kanskje la vi bak oss denne evnen til å reparere og isteden tilegnet vi oss evnen til bare å bedrive bruk og kast, allerede da vi passerte den magiske grensen og gikk over i det 20-århundre? Og jeg lurer på om vi ikke også la fra oss giverglede i samme slengen og byttet den ut med giverevne? For det er visst ikke tanken som teller lenger, men heller hvor oppgradert og dyr gaven er? Tør vi i det hele tatt i det oppgraderte samfunnet i året 2012 og ta inn over oss den realitet det er for mange barn, midt i barnas høytid. Realiteten det blir for mange barn å ikke finne en Playstation 3 Slim under juletreet i år, fordi mamma og pappa ikke har råd? Jeg er heldig slik, i forhold til mange, jeg kan ta meg råd til å gi min datter det hun ønsker seg mest til jul. Jeg kan ta meg råd til å se ansiktet hennes lyse opp i glede når hun pakker ut det hun i løpet av høsten har gått og sett på med lange blikk i lekebutikken. Men ikke alle kan det. Det er en realitet i den Norske velferdsstaten at forskjellen mellom fattig og rik bare øker. Mange familier sliter med å ha råd til et pjuskete julertre og et bugnenede fruktfat i julehøytiden! Mye av det vi som høyteknologiske mennesker tar for gitt er det mange som aldri vil kunne strekke seg etter i livets supermarked. Selv om de så står på tåspissene for å nå opp til hyllen hvor de fine NYE lykkesymbolene står utstilt!

Så spørsmålet er: Skal jeg bytte ut vår nå så ”utdaterte” Playstation 3, mot en NY Slim utgave med 500GB og legge julelykken under juletreet? Eller kan jeg forbli lykkelig, men uhipp her ute i skogen uten en oppgradering av ting jeg har fra før?


Hilsen Sigrun J. Karbu

- Uhipp reparatør!

Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke