I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Debatt: Feminist eller husmor? - 3. desember 2012
Hvorfor er det blitt slik at jeg MÅ VELGE en bestemt identitet bare fordi jeg er kvinne?

red lips, jordbær og champagne, rosa kremkake

Som voksne er det mange roller samfunnet gjerne ser at vi fyller. Og som vi som medmennesker gjerne ser at hvert enkelt individ gjør seg opp en mening om hvilken side de skal stå på. For rolle-mix og dobbeltgjengere i en rolle er visst ikke så populært har jeg oppfattet i løpet av de siste ukene nå rett før julestria setter inn. Det er visst forventet at du rett og slett bare må finne deg i at du ikke kan få både i pose og sekk. Du kan ikke gå med høyhælte sko, dokumentmappe og iPhone med telefonkonferansefunksjon den ene dagen, for så den påfølgende dagen å smette på deg kosedressen og bake cupcakes og samtidig forvente å bli tatt seriøst igjen på mandagsmøtet når helga er forbi!

Og gjerne er det oss kvinner imellom dette rollemønstret skal holdes høyest i hevd. Som seriøs business-woman kan du ikke forvente å oppta en hvilken som helst hobby på fritiden. Nei, det bør visst være noe mer seriøst, pretensiøst og pompøst enn baking. En bokfest eller en høytlesning av John Irwing sine samlede verker, servert sammen med russisk kaviar og fin champagne. Men så kan du da saktens ikke få det motsatte heller hvis du nå er en slik cupcake-queen med egen rosablogg, silkeskjerf og rosa mixmaster. Da må du ikke tro at du på noen måte har rett til å robbe finkulturen for klubbplasser med å fylle ørene med klassisk musikk mens du bedyper deg i den rødeste av de røde feminist-lektyrer som finnes på biblioteket. For det er vist meningen at en bare skal være på et lag, velge en side og ikke være dobbelagent i cupcake-leiren selv om det bare er på hobbybasis.

Å trives med å være på kjøkkenet og lage mat er paradoksalt det mest kvinnefiendtlige du kan foreta deg i dagens samfunn. Samtidig som helse og kosthold igjen er noe av det aller viktigste for noen kvinner. Hvordan kan egentlig noe så simpelt om å ønske å sette næringsrik og sunn mat på bordet være så kvinnefiendtlig? Er det i så måte mer politisk korrekt å få noen andre, for eksempel en mindre skolert kvinne/mann til eventuelt å handle inn, levere på matvarer på døra, lage ferdig, ja til og med servere deg og ditt karrierebeviste feministiske opphøyde selv middag 5 dager i uka? Er det bedre på noen måte, bare fordi vi selv ikke skal synke så lavt som kvinner, til at vi stiller oss opp og slaver over kjøkkenbenken lenge nok til å få servere et vanlig middagsmåltid?

SuperWoman og pepperkaker
Kilde SuperWoman: http://neobabylon.deviantart.com/art/SuperWoman-Color-Commission-135971780

Har kampen om likestilling, feminisme og egenutvikling gått så langt på mange måter at det ikke skal være lov å ha en fot i begge leirene? Og har vi kvinner på veien mot fremskritt, gått rett i baret og gitt oss selv helt uoppnåelige heltinnekrav? Er det virkelig meningen at vi alle må pese rundt i ”likestillingsuniform” og gi avkall på julekos og julebakst med barna våre slik at vi kan bli tatt på alvor av våre likemenn: Den Norske Kvinnen!? Jeg mener man kan da fortsatt slåss for likestilling og likerett. Gjennom å være engasjert og bevist i sine valg, gjennom å tenke, reflektere og argumentere for at alle mennesker har lik rett uansett kjønn. Men det må da også gå an å få være bare litt husmor innimellom selv i 2012, uten å bli beskyldt for å svikte hele kvinnesaken!

Og ta det med ro jeg skal da for all del ikke stå og predikere om at de kvinner som velger karriere foran hus, unger og hjem er skakkjørte og egoistiske. For de er ikke det, de er kvinner som gjør et bevist valg for seg selv. Men så skal jeg heller ikke stå og spenne bein for de damene som vil bruke sin tid sammen med barna sine mens de er små. Og som kommer bærende med store brett med danderte, jålete og hjemmebakte cupcakes til skolens kakebasar! Så skal jeg da heller ikke stille meg til doms over de damene som heller vil kjøre motorcross og polere lakken på bilen sin en lørdag. Istedenfor å bruke lørdagen på ”Sonjas hudsalong” med full pedikyr, manikyr og nyheten magnetisk lakk på alle ti finger og tær. Heller ikke skal vi som kvinner snobbe ned på de damene som hyler høyt av begeistring over et par nye sko, eller de kvinner som ikke kan vente lenge nok på at høstløkene de satte ned i fjor stikker hodene over jorden og fargelegger blomsterbedene! På mange måter kan en kanskje si, hvis en setter det aldeles på spissen av en rød penn, at dagens feminisme og likestillingsdebatt, har gjort oss kvinner om til fordomsfulle monstre som står parat til å rive hverandres ”lagdrakter” i filler, slik at bare den rette sorten prinsesser får gå på ballet!

Det Sanne, forkle og cupcakes
Kilde Det Sanne
: http://www.qxl.no/pris/boeker-magasiner/magasiner/oevrig/det-sanne-nr-7-1955/v/an686202578/

Men hit g ikke lengre har vi altså kommet i 2012, at vi må holde våre medsøstre nede for å hevde oss selv. Janteloven er tydeligvis god for mye mer enda, selv i det 20. århundre. For her trodde jeg da i min naivitet som blondine at likestilling egentlig bunnet ned i prinsippet om retten til fritt å velge hva som er riktig fremtid for hver enkelt kvinne. Ikke at alle kvinner skal være likedan? Ikke at alle kvinner enten må parker ungen i barnehage før hun stormer avgårde til dagslange møter. Eller at hun da alternativt kan subbe rundt i sin egen lille hippie-boble, med babysen oppgoblet på puppen, iført en hjemmestrikket mammakjole av restegarn, mens hun leser mild husmorporno i gamle utgaver av ”Det Sanne” og baker cupcakes med rosa krem og kakeglitter!


Hilsen Sigrun J. Karbu

- Cupcakes bakende feminist i høyhælte sko, med garasjejekk i håndvesken!

Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke