I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Følg SmuleSkogen på
Følg SmuleSkogen på Facebook, YouTube, Instagram og RSS-feed

post@smuleskogen.com


Twingly Blog Search ShowBlog=NO blog:http://www.smuleskogen.com/ sort:published Recent posts
 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

Spire Sprø! - 20. juli 2012
Grøntfor til massene? Hvordan dyrke frem dine egne matspirer! Fra frø til spireknask på ca. 5 dager!

Hvitostskive med mungbønner, reddikspirer og spirewrap

Jeg oppdaget fenomenet spirer som menneskeføde en gang på midten av 90-tallet. Alfalfaspirer og bønnespirer begynte da å komme i butikkene for den mer nymotens grønnsaksspiser. Og jeg var solgt ved første spire! Spesielt gode synes jeg alfalfaspirer er på en brødskive med hvitost på toppen, eller i en velsmurt baguette! Nå er jo ikke spirene så alt for dyre i innkjøp når en tenker på hvor sunne de er. Og ikke minst hvor knasende sprø og spennende de vil gjøre maten din. MEN; hvorfor ikke dyrke dine sprø spirer selv til en ganske mye rimeligere pris? Så derfor gikk jeg for ca et år tilbake til innkjøp av en spireeske av typen Primo Vitamino Spireboks.

Men det jeg fort oppdaget at denne typen spirekasse var mer tilpasset litt større frø-typer som f.eks mungbønner og andre bønneslag. Spirekassene koster jo litt i innkjøp, men det tjener seg fort inn når en har spiret frem noen porsjoner med spirer!

For en god del ukers siden kom jeg over denne
typen spirekasse på tilbud. Så da satte jeg i gang et heidundrende spireforsøk her i det røde 60-tallshuset i SmuleSkogen! Skikkelig tidsreise-krasj, mellom mitt 60-talls farmorkjøkken og ”nymotens fancy food”! Men uansett, tre sorter spirer ble odlet frem. Og det av sortene; Alfalfaspirer, redikkspirer og mungbønnespirer. Mungbønnefrøene puttet jeg i den store boksen, da det virket mest logisk, store bønner = stor boks. Mens alfalfa- og redikkspirene fikk prøve seg i de nye litt mindre spirekassene. Nedenfor har jeg laget en ekte dag for dag spire-bilde-collage! Her kan du følge spireprosessen dag for dag frem til spiselige vitaminbomber.

Spirekasser

Dag 1: Følg enkelt og greit anvisningen på frøpakken. Putt ønsket mengde frø (følg anbefaling på pakken eller prøv deg frem) i spirekassen og skyll, skyll og skyll igjen. Fyll så med vann og la stå i bløt så lenge som det står på pakken, litt avhengig såklart av størrelsen på frøene. Jeg satte mine spirekasser ganske enkelt på et plastfat som jeg satte i overskapet på kjøkkenet. Det blir jo litt vannsøl, så greit med et fat under egentlig. La stå og vent til neste dag!

Dyrke reddikspirer selv

Dag 2: Skyll, skyll og skyll igjen et par ganger i løpet av dagen, som det står bakpå frøpakkene! Og la stå mørkt til dag 3!

Dyrke mungbønner selv

Dag 3: Ta spirene ut av skapet og sett på en lys plass. Men husk; skyll, skyll og skyll enda en gang i løpet av dagen!

Lage reddikspirer og mungbønnspirer

Dag 4: Repetitivt blir det når en dyrker spirer. Skyll, skyll og skyll! La stå på en lys plass!

Ferdigspirede mung og reddik

Dag 5: Etter endt dag 5 var mine spirer såpass store at de var spisbare. Litt flaks med solforholdene avgjør kanskje hvor raskt frøene spirer ferdig. Men denne gangen ble det hvitostskive med spirer allerede dag 5 av spireforsøket. På pakken står det fra 4-6 dager så det stemmer jo ganske bra! Dessverre ble favorittspiren alfalfa ikke suksess denne gangen. Ganske sikkert fordi jeg hadde hatt litt for mange frø i spirekassen. Jeg antar at det ble litt for trangt der nede i kassen. Men reddik og mungbønnespirene ble i alle fall suksess. Knasende sprø mungbønner på en brødskive med hvitost og smakfulle reddikspirer i en lunch-wrap! Se bildet øverst på siden! Mulighetene er mange, enten du vil ha spirene på skiva, i salaten, i matpakken eller i middagen!

Vet at mange dyrker spirer i helt vanlige Norgesglass eller i andre typer spirekasser av keramikk eller plast, og at dette også fungere helt fint. Går jo så klart an å prøve litt forskjellig. Men jeg syns likevel mine spirekasser er helt geniale! Lykke til med ditt eget spireforsøk! Les mer om
spirer av forskjellige slag, og mer om blant annet alfalfaspirer, reddikspirer og mungbønnspirer.

Beste Hilsener

Sigrun J. Karbu


Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke