I SmuleSkogen finner du nettbutikk med katteleker, dukkeutstyr og mye mer. En egen blogg og prosjekter du kan lage selv. Vi har også en egen matseksjon med middag, desserter og bakverk. Velkommen inn!
Til hovedsidenNettbutikk - katteleker med kattemynte, dukkeutstyr, småsøm og håndarbeidBlogg om samfunn, hverdag, kvinner, debatt og humorProsjekter og ideer du kan gjøre med barn og familieOppskrifter middag, kaker, smoothie og mye annet rart!Les om dyrene i SmuleSkogen, om Frøken Smule og alt som skjer her i skogen!  

Kontakt SmuleSkogen
post@smuleskogen.com
eller via Facebook


 
  Nyeste blogginnlegg
Debattinnlegg
Hverdagsbetraktninger
Humoristiske betraktninger
Kvinneblogg
Ord til ettertanke

I hvilken retning skal vi gå? - 1. juni 2012
Norges fattige, hvilket samfunn vil vi egentlig være?

Nyfattigdommen - Barna er vår fremtid

Kart og kompass er i følge fjellvettreglene en nødvendighet for alle som ferdes ikke bare i ukjente fjell, men også i skoger. Men hvor viktig er kart og kompass i storbyen? Hvor viktig kunne ikke kart og kompass vært for å komme seg gjennom samfunnets labyrint av krav og normer?

I denne artikkelen fra
Klikk.no, datert 01.06.2012, kan vi lese om en alenemors kamp om å få hver krone til å strekke til. Hennes og datterens kamp om å få ta del i det livet mange av oss tar for gitt uten å bli satt i bås som annerledes og fattig. Det første spørsmålet jeg stilte meg selv når jeg begynte å lese denne artikkelen var: Hvorfor skal det være stigmatiserende å ha mindre enn andre? Hvorfor har vi skapt oss et samfunn hvor vår verdi som mennesker veies i hvor mye vi har klart å karre til oss av penger og eiendeler? Er det et slikt menneskeverd vi vil stille oss bak og si er det eneste riktige? Er det slik at jo mere vi eier dess bedre er vi?

Det er spørsmål jeg stiller meg selv i denne sammenheng. Spørsmål som jeg forøvrig alltid har stilt meg selv, i forhold til hvorfor vi alle må sammenlignes som EN stor enhet! Hvorfor er menneskets behov for å være LIKEDAN, så stor at det overgår alt annet?

"
Slik er tankegangen til de som ikke eier en krone", vil kanskje mange bedrestilte si. Misunnelsens kvalmende oppgulp! Jantelovens krav til at en ikke skal gjøre det bedre enn sin neste. Selvfølgeligheten i at gresset er grønnere på den andre siden av gjerdet. Men er vi i grunn så enkle vi mennesker at vi kun er det vi eier? Eller er det noe mer, et mer gjennomtenkt, en mer nyansert tanke bak det som beskriver et helt og godt menneske? Eller trenger vi kart og kompas til å guide oss selv gjennom dalene og fjellsidene i landskapet av det norske samfunn?

Er velferdsstaten Norge godt nok utrustet med spade og nødrasjoner for de som faller utenfor normen av hva som er ”godt nok” for en barnefamilies levestandard i året 2012? Har vi nok velferdsordninger til å dekke opp om det faktum at vi har blitt et moderne materialistisk samfunn? Har vi tross alt beholdt nok medmenneskelighet i oss selv til ikke å dømme vår neste etter kontosaldo og merkelappen bak i nakken på genseren?

Er det slike mennesker vi ønsker å være? Mennesker som ser ned på de som har mindre enn oss. Som ser ned på de som ikke har vært strategisk heldige nok til å komme fra et godt funksjonabelt hjem. Mennesker som ser ned på de som ikke har vært på sydentur to ganger i året og heller ikke har de ”riktige” klærne i garderoben? Skal vi se ned på de menneskene som ikke har råd til å henge seg på rikmannskapets siste hype?

Hvorfor skal vi ha et samfunn som legger opp til at noen mennesker skal være tapere og andre vinnere, basert på kontantbeholdningen i husholdningen? Eller er vi selv skyldige i det samfunnet vi oppholder oss i. Simpelthen fordi menneskets behov for å være LIKEDAN, overveier alle andre prinsipper?

Mange spørsmål som krever svar. Mange spørsmål til ettertanke. Men er disse spørsmål egentlig nok til at hver en av oss virkelig skal kunne ta inn over seg den skjebne mange andre medmennesker lever i, i dagens Norge?

Hilsen Sigrun J. Karbu


Flere blogginnlegg under Nyeste innlegg, Debatt, Hverdag, Humor, Kvinner og Ettertanke